Jacob Bosman

hart

5 personen hebben Jacob Bosman in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Jacob Bosman
Voornaam Jacobus Gradus
Achternaam Bosman
Beroep Sergeant-monteur Marine Luchtvaart Dienst
Geboortedatum 5 oktober 1895
Geboorteplaats Ellecom
Overlijdensplaats Veere
Overlijdensdatum zondag 12 mei 1940
Begraafplaats Rhenen Militair ereveld Grebbeberg

 

 

 

 

 

                                                                                                                       Bron foto de heer C. de Goede

 

Jacob werd geboren in Ellecom nu gemeente Rheden. Op 25 maart 1920 trouwde hij te Velsen met Neeltje Stam. Enige weken later, op 12 april 1920 wordt het echtpaar in Den Helder ingeschreven. Jacob was korporaal monteur bij de Marine. In 1923 is Jacob Sergeant monteur bij de Marine. Wanneer hij in dienst is getreden bij het PEN (Provinciaal Electriciteitsbedrijf Noord-Holland) is (nog) niet bekend. Met vele andere Nederlanders zal hij gemobiliseerd zijn vanaf 28 augustus 1939. Hij werd geplaatst bij het Detachement Veere welk opgebouwd was uit twee secties van een Marinecompagnie die als taak hadden Veere te verdedigen. Jacob Bosman kwam in de meidagen van 1940 om door "friendly fire".

Het onderstaande treft u aan op de website http://nl.tracesofwar.com/artikel/17224/Mijnendepot-Veere.htm

Op 12 mei werd Veere aangevallen door enkele He-111 bommenwerpers. Eén watervliegtuig werd volledig vernield, een ander raakte zwaar beschadigd. In de avond vond er voor de tweede maal een tragisch eigen vuur incident plaats. Een patrouille keerde terug naar de basis maar werd beschoten. Van de meidagen zijn drie slachtoffers bekend onder de Nederlandse Militairen rond het vliegkamp, Sgt. Jacobus Gradus Bosman en Zeemil. Volkert Mijndert Deen (Bosman en van Deen waren de slachtoffers van eigen vuur op 12 mei) bij het vliegkamp zelf en Zeemil. Johannes Marinus de Vos in Arnemuiden. De wachtposten waren in de veronderstelling dat er Duitse parachutisten aanvielen ...

 

Op het monument treft u ook de naam aan van Wilhelm Cohrs. Jan Schalk en Gerrit Schalk die beiden tegelijkertijd op dezelfde plaats met Wilhelm Cohrs omkwamen.

Artikel uit het Dagblad Kennemerland van 2 mei 2015.

20150502 NHD Wilhelm Cohrs800.jpg

 

Artikel uit het Dagblad Kennemerland van 4 mei 2015.

20150504 NHD Wilhelm Cohrs800.jpg