Alphonsus van Laarhoven

hart

Herdenk Alphonsus van Laarhoven door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Alphonsus van Laarhoven
Voornaam Fons
Achternaam van Laarhoven
Beroep Machinist
Geboortedatum 17 maart 1923
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensplaats Obhausen, Schafstädt
Overlijdensdatum vrijdag 10 november 1944
Begraafplaats Amsterdam, Nieuwe Oosterbegraafplaats

 

 

 

 

 

Gedeporteerd naar Duitsland als slachtoffer van de razzia van Beverwijk en Velsen-Noord van 16 april 1944. Voor meer informatie over Fons van Laarhoven zie de website:  www.razziabeverwijk.nl

Fons is aan de ontberingen bezweken in Schafstädt.
In oktober 1947 werd de doodstraf uitgesproken door het Bijzonder rechtshof te Amsterdam in de zaak tegen de Amsterdammer J.L. Kiesouw. Kiesouw, bekend onder de bijnaam "Amsterdamse Lou" werd veroordeeld voor mishandeling van gevangenen in de kampen in Zöschen en Schafstädt.

Uit "Het Parool" van 13 oktober 1947:
De 21 jarige Frans Korf kon vertellen, dat , toen zij één van hun zieke kameraden, na Kiesouw's mishandleingen, stervende wegdroegen, deze zelfs toen nog door zijn beul werd geslagen. Toen ze hem op zijn krib legden, had hij al de geest gegeven.... "Hebt u hier nog iets op te zeggen?" vroeg de President van de rechtbank. "Daar kan ik toch niet tegen op," zegt Kiesouw met een onverschillig gezicht. "'t is een heel complot tegen mij.... van Laarhoven had trouwens vergif ingenomen." "Hebben jullie daar iets van gehoord?" vroeg de President de getuigen. "Neen," zeiden allen, "er was geen vergif".

 

Fons van Laarhoven werkte op de Centrale Werkplaats van de NS in Haarlem. Op vrijdag 27 februari 1948 werd een plaquette onthuld bij de werkplaats met de namen van 8 gevallen collega's waarond Fons.

19480228 HrlmDgbl.jpg

19480227 Plaquette NS Werkplaats Hlm.jpg