Paulus Engelbertus Kramer

hart

Een persoon heeft Paulus Engelbertus Kramer in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Paulus Engelbertus Kramer
Voornaam Paul
Achternaam Kramer
Beroep Onderwijzer, lid verzet
Geboortedatum 22 december 1896
Geboorteplaats Wormer
Overlijdensplaats Omgeving Kdo. Pölitz
Overlijdensdatum dinsdag 10 april 1945
Begraafplaats Szczecin-Police

 

 

Foto van circa 1925 van RK jongensschoolklas met linksachter NN, meester Kamp, rechts meester Rijve en politieman Klaas de Boer en geheel rechts meester Paul Kramer. Links 3e rij Henk Knijn. 2e rij een na rechts Piet de Leeuw. Bron: Waterlandsarchief

 

 

Op 05-05-1912, Paul was 15 jaar, werd hij ingeschreven in het bevolkingsregister van Beverwijk als Kwekeling. Hij kwam van Wormer en werd ondergebracht in de speciale woningen die gebouwd waren aan de Kees Delfsweg en de Romerkerkweg om Kwekelingen te huisvesten bij katholieke families.

Op 22-01-1915 werd hij goedgekeurd voor de Nationale Militie. In het register is opgenomen dat Paul adspirant onderwijzer is en te Beverwijk woont.

In het Haarlemsch Dagblad van 30-08-1917 wordt vermeld dat Paul bevorderd is tot milicien-korporaal, dienstplichtig korporaal. Hij is vermeld in de stamboekregistraties van Nederlandse officieren Landmacht 1924.

In 1925 is hij onderwijzer in Wormer, zie foto met bijbehorende teks.

Zoals onderstaand is te lezen had Paul zich bij het verzet gevoegd. Hij werd op 21-01-1944 gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis in Amsterdam en later Scheveningen.

Het is nog niet bekend wanneer hij overgebracht werd naar het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Hij werd in Amersfoort geregistreerd onder gevangenenummer 11947 en op 17-08-1944 werd hij overgebracht naar concentratiekamp Vught waar hij werd geregistreerd onder nummer 10866. Direct na Dolle Dinsdag werd kamp Vught ontruimd en de gevangenen werden overgebracht naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Paul kwam in Oranienburg bij Heinkel terecht. Later is hij overgebracht naar Pölitz-Messenthin bij Stettin, een Außenlager van Stutthoff. Daar is hij bezweken.
Bron: documenten van de website van ITS, de International Tracing Service, in Bad Arolsen en het Centraal Bureau voor Genealogie.

Paul liet een vrouw en 6 kinderen na.

 

Tekst van de erelijst Zaanse verzetsmensen:
Paulus Kramer was onderwijzer aan de Katholieke Jongensschool in Wormer. In de illegaliteit was hij betrokken bij de L.O., de Landelijke Organisatie hulp aan onderduikers. In Waterland had hij de leiding van de Ordedienst, een militaire verzetsorganisatie. Dit was niet zo vreemd, hij was officier geweest in het Nederlandse leger.

Kramer was nogal loslippig over zijn werk in de illegaliteit. Hierdoor is hij kennelijk in de belangstelling komen te staan van de Gestapo en is door die dienst op 21 januari 1944 gearresteerd. Eerst werd hij opgesloten in een gebouw aan het Weteringplantsoen in Amsterdam en vervolgens naar het Oranjehotel te Scheveningen.

Kramer is daarna nog in de kampen Amersfoort en Haren geweest en vervolgens overgebracht naar Duitsland, respectievelijk in de concentratiekampen Dachau en Oranienburg. Weer later is hij naar Polen overgebracht, waar hij in het buitenkamp Pölitz Messenthui van het kamp Stutthoff belandde. Daar is hij volgens het Nederlandse Rode Kruis op 10 April 1945 omgekomen.

Hij heeft geen bekend graf. Kramer woonde aan het Gasplein, later het P.E. Kramerplein en daarna de P.E. Kramerstraat. Zijn woning is gesloopt toen er een verbinding met de inmiddels aangelegde Faunastraat moest worden gemaakt.

Bron: Zaanwiki erelijst zaanse verzetsmensen. Geplaatst op www.ogs.nl door Margriet Eshuijs op 7 april 2020

 

 

Zie de website van de oorlogsgravenstichting www.ogs.nl

Zijn naam komt voor op de plaquette in de hal van de Bisschoppelijk Kweekschool aan de Baanstraat in Beverwijk.

 

Genealogische gegevens.

Paul huwde Wormer 21-08-1922 Johanna Maria Cornelia Smeekens, geboren Breda 30-10-1899, overleden. Dochter van Johannes Martinus Smeekens en Petronella Johanna Amalia de Bruijn. Paul liet een vrouw en 6 kinderen na.

De ouders van Paul zijn Engelbertus Kramer, geboren Wormer 05-09-1865, overleden Wormer 08-11-1935. Huwde Assendelft 28-04-1890 Anthonia van der Laan, geboren Assendelft 09-04-1868, overleden Zaandam 02-11-1950.