Josephus Adrianus Henricus Olijhoek

hart

Herdenk Josephus Adrianus Henricus Olijhoek door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Josephus Adrianus Henricus Olijhoek
Voornaam Jos
Achternaam Olijhoek
Beroep Onderwijzer
Geboortedatum 21 februari 1919
Geboorteplaats s'-Hertogenbosch
Overlijdensplaats Katwijk
Overlijdensdatum vrijdag 10 mei 1940
Begraafplaats Valkenburg Mil. Begr.pl.

 

 

Jos Olijhoek. Bron www.mei1940.nl

 

 

In september 1936 kwam Jos vanuit Aalsmeer naar Beverwijk om aan de Bisschoppelijke Kweekschool de opleiding tot onderwijzer te gaan volgen. In juli 1939 heeft hij zijn opleiding voltooid en hij gaat terug naar Aalsmeer als onderwijzer.

Ondertussen is hij in 1938 voor de keuring voor de Nationale Militie geweest. Hij is goedgekeurd. Bij de algemene Mobilisatie op 29 augustus 1939 wordt hij opgeroepen. Hij treedt op 01-11-1939 in dienst als Korporaal bij het 4-10 Depot Bataljon.

Jos sneuvelt in de vroege morgen van de 10e mei. Zie de website   www.mei1940.nl

 

Zijn broer vertelt het volgende over Jos. Bron: www.mei1940.nl  

H.M.Olijhoek, Amstelveen 25 januari 2005.
Gaarne wil ik voldoen aan uw verzoek en de bijzondere gebeurtenissen omtrent mijn broer beschrijven. Mijn broer Jos, oud-priesterstudent aan het seminarie van M.S.C te Velsen - Driehuis beëindigde die studie in 1936. Daarna ging hij naar de onderwijzersopleiding te Beverwijk, waar hij in 1939 de lagere akte haalde. Op die dag, zo meldden klasgenoten achteraf, heeft hij al  gezegd:"Ik kom toch niet voor de klas, want er komt oorlog en dan kom ik er niet levend uit'.

Bij de mobilisatie in sept. 1939 kwam hij uiteindelijk in Leiden terecht, waar hij 's zondags naar de kerk ging waar hij graag meezong op het koor.Daarna werd hij vaak bij de heer en mevr. Van Helmond uitgenodigd om bij hen koffie te komen drinken in plaats van in de kazerne.Toen zij hem aanspoorden om eens met een leuk buurmeisje op stap te gaan zei hij: 'Nee, ik wil geen verkering want ze zou toch alleen maar om mij treuren." Van verschillende kanten werd ons na zijn sneuvelen verzekerd dat hij al wist dat het zou gebeuren.

Ik herinner mij een heel ernstig gesprek tussen Jos, reeds in uniform, en mijn vader waarin hij vader duidelijk maakte dat Hitler Nederland zou aanvallen. Vader was er van overtuigd dat Hitler dat niet zou doen omdat Nederland wel neutraal zou blijven zoals in 1914. Drie weken vóór de oorlog uitbrak was hij voor het laatst thuis en vóór hij weer naar Leiden vertrok gaf hij ons allemaal een hand zeggende: "Want ik zie jullie niet meer !"

Toen Nederland gecapituleerd had is vader met dhr. Kernpers die een zoon had die bij dezelfde strijd was betrokken, in Rijnsburg en omgeving op zoek gegaan naar beide jongens. Alleen de heer Kempers heeft toen zijn zoon in goede gezondheid gevonden. Vader kwam teleurgesteld thuis en vertelde o.a. dat hij over het dode lichaam van een moeder en kind moest stappen die nog op de weg lagen, in de buurt van de molen daar.De Duitsers hielden hem niet tegen. We waren zeer onder de indruk. Pas enkele dagen later kwam het officiële bericht dat Jos was gesneuveld en zonder kist begraven in Katwijk.

Omdat Vader meer details wilde weten over de wijze waarop en waar broer Jos was neergeschoten door de Duitse parachutist is hij weer naar Rijnsburg en Katwijk gegaan om het graf te zoeken. Hij is toen in gesprek gekomen met een jonge vrouw die hem door de tuindeuren van haar huis naar binnen had getrokken nadat ze hem hadden zien vallen. Deze vrouw, EHBO-ster, constateerde toen een kogelwond recht boven het hart.Ze vertelde dat Jos even nog met de ogen draaide en toen stierf. Pas daarna kregen wij uit verschillende richtingen bevestigingen dat Jos vaker had voorspeld wat er zou gebeuren. Toen moesten wij wel geloven dat hij geweten heeft hoe het hem zou vergaan. Drie dagen na het sneuvelen van Jos bleef bij ons de klok stil staan en gaf de tijd aan waarop hij viel. Dat moet kort na zevenen `s-morgens zijn geweest., terwijl wij niet begrepen waarom de klok niet verder wilde. Na drie dagen liep de klok normaal verder.

 

Zie de website van de oorlogsgravenstichting www.ogs.nl

Zijn naam is vermeld op de plaquette in de hal van de Bisschoppelijk Kweekschool aan de Baanstraat in Beverwijk

 

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Jos zijn Cornelis Olijhoek, geboren Nieuwer-Amsterel 03-03-1890, overleden. Huwde Vlissingen 15-05-1918 Gezina Catharina Augusta Limonard, geboren Vlissingen 14-10-1891, overleden Amsterdam 24-02-1947.

Het verdriet kon nog niet op, hun zoon Johannes Wilhelmus Olijhoek, geboren Weesp 02-01-1923, werd opgepakt en naar op 12-04-1944 ingeschreven in het concentratiekamp Vught onder nummer 9705. Na Dolle dinsdag, 6 september 1944, werd Vught ontruimd. De meeste gevangenen werden overgebracht naar Sachsenhausen. Op 16-10-1944 werd hij overgebracht naar Neuengamme. Hij overleed in het Arbeitslager in de Spaldingstraße in Hamburg op 09-12-1944.
Zie de website van de vriendenkring Concentratiekamp Neuengamme.