Elisabeth Boon

hart

3 personen hebben Elisabeth Boon in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Elisabeth Boon
Voornaam Betsie
Achternaam Boon
Geboortedatum 13 november 1930
Geboorteplaats Uitgeest
Overlijdensplaats Uitgeest
Overlijdensdatum dinsdag 29 juni 1943
Begraafplaats Uitgeest, algemene begraafplaats

 

 

 

Betsie Boon. Bron: www.ouduitgeest.nl

 

 

 

In het boek "Uitgeest 1940 - 1945 het had wél gevolgen" Uitgeest, oktober 1985, van Co van Tongeren jr. lezen we op blz. 107 dat Betsie Boon, slechts 12 jaar oud, omgekomen is bij een beschieting bij de spoorwegovergang. Betsie ligt begraven op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde kerk in Uitgeest.

In de overlijdensakte nr. 25 van de gemeente Uitgeest, opgemaakt op 30-06-1943, is als tijdstip van overlijden Vijftien uur vermeld.

 

In het Noord-Hollands Dagblad, Dagblad Kennemerland, verscheen op 21 april 2020 een artikel over de tragische dood van Betsie Boon. Een pdf van het artikel is beschikbaar (stuur een E-mail aan info@razziabeverwijk.nl).

Uit de tekst van dit artikel het volgende:
Het verhaal speelt zich af bij de spoorlijn en het huis aan Kleis 2. Daar wonen Douwe Boon en Elisabeth Terol met hun zes kinderen. Vader werkt in de plaatselijke Hollandsche Melksuikerfabriek. Hij heeft nachtdienst gehad en ligt boven te slapen. ’s Ochtends rond 9.45 uur komt de 12-jarige Elisabeth (roepnaam Betsie) thuis. Moeder heeft een boterham klaarstaan, maar Betsie neemt slechts een paar happen. Op weg naar huis had ze aan de overzijde van de spoorbomen een meisje gezien dat met een zware zak aardappelen naar de trein moest. ‘De rest eet ik straks op, ik moet even iemand helpen’, en weg is ze, met een fiets die achter het huis stond. Moeder zegt nog: ‘Laat staan, die fiets is van ome Leen’. Hij was met de trein naar Amsterdam. Moeder gaat achter Betsie aan, maar wordt opgehouden door de 5-jarige Maartje. Die pakt ze op en brengt ze eerst terug naar huis. Intussen nadert een jachtvliegtuig. Als Betsie het spoor oversteekt, wordt het vuur geopend. Haar 14-jarige broer Hendrik ziet het gebeuren ‘en schreeuwt naar Betsie: ga liggen, ga liggen!’ Rondvliegende scherven raken zijn hand. Betsie wordt door meerdere kogels getroffen. Haar 16-jarige zus Annie die werkt in het nabijgelegen café/koffiehuis Gast rent erheen. Betsie, gekleed in geel geruit jurkje en zwart jasje met rode knopen, draait haar hoofd opzij en overlijdt. Moeder en Maartje zien het vanuit het dakraam. Moeder roept: ‘Douwe, Douwe, ik denk dat het onze Betsie is die daar ligt!’

 

Haar naam is vermeld op de plaquette in het raadhuis van Uitgeest.

 

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Betsie zijn Douwe Boon, geboren Amsterdam 25-11-1905, overleden 09-06-1968. Huwde Uitgeest 11-11-1926 Elisabeth Terol, geboren Uitgeest 29-09-1908, overleden 11-01-1993.