Pieter Ouwerkerk

hart

5 personen hebben Pieter Ouwerkerk in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Pieter Ouwerkerk
Voornaam Piet
Achternaam Ouwerkerk
Beroep Fabriekschef, lid verzet
Geboortedatum 22 mei 1913
Geboorteplaats Haarlemmermeer
Overlijdensplaats Uitgeest, langs het spoor richting Castricum
Overlijdensdatum vrijdag 15 december 1944

 

 

 

Bron foto: www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu

 

 

 

Achter het Kooghuis aan de spoorlijn van Uitgeest naar Castricum werden op 15 december 1944 gefusilleerd:  Ger de Beer - Piet Ouwerkerk - Piet Roodenburgh.

 

Op de website van de Eerebegraafplaats Bloemendaal treft u onderstaande informatie aan:     Piet Ouwerkerk werkte als fabriekschef bij grasdrogerij Veevita aan de Sloterweg in Badhoevedorp. In september 1944 werd hij door verzetsman en Veevita-bedrijfsleider M. Verkuijl lid gemaakt van de BS. In de volgende maanden was Ouwerkerk betrokken bij het in de grasdrogerij verbergen van in het westen van de provincie Utrecht gedropte wapens. Nadat KP-leider C. Bitter (‘Keesje Zuid’) uit Rotterdam eind oktober was gearresteerd, vertelde hij de Sipo alles wat hij wist over illegale activiteiten en stelde hij zich beschikbaar haar de weg te wijzen. Vele tientallen illegale werkers werden op zijn aanwijzingen gearresteerd; diverse malen wees hij hen letterlijk aan. Door zijn toedoen vonden op 24 november 1944 invallen plaats in de grasdrogerij en in de woningen van Verkuijl en eigenaar C. Gort. In de fabriek werden naast Amerikaanse wapens ook een grote partij levensmiddelen, 14.000 liter brandstof en een in balen stro verborgen Duitse trailer gevonden. Ouwerkerk – op de hoogte van de inval in de fabriek – trachtte Verkuijl in diens woning aan de Zilvermeeuwstraat in Badhoevedorp te waarschuwen, maar werd daar door reeds aanwezige Sipo-agenten gearresteerd. Na bijna drie weken gevangenschap te hebben ondergaan in het HvB aan de Weteringschans in Amsterdam, werd hij op 15 december 1944 in Uitgeest gefusilleerd.

 

 

 

 

Het monument achter het Kooghuis aan de Provincialeweg 3 in Uitgeest. Bron van de foto: www.4en5mei.nl.

Monument Provincialeweg Uitgeest 600.jpg

 

Genealogische gegevens.

Piet huwde Haarlemmermeer 10-11-1937 Aaltje Groen, geboren Haarlemmermeer circa 1916.

De ouders van Piet zijn Arie Hendrik Ouwerkerk, geboren Haarlemmermeer 24-01-1888, overleden. Huwde Haarlemmermeer 15-05-1912 Klasina Jacoba Haspels, geboren Haarlemmermeer 09-01-1887, overleden.