Pieter Arnold Roodenburgh

hart

3 personen hebben Pieter Arnold Roodenburgh in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Pieter Arnold Roodenburgh
Voornaam Piet
Achternaam Roodenburgh
Beroep Student, lid verzet
Geboortedatum 14 maart 1918
Geboorteplaats Watergraafsmeer
Overlijdensplaats Uitgeest, langs het spoor richting Castricum
Overlijdensdatum vrijdag 15 december 1944

 

 

 

Bron foto: www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu

 

 

Achter het Kooghuis aan de spoorlijn van Uitgeest naar Castricum werden op 15 december 1944 gefusilleerd:  Ger de Beer - Piet Ouwerkerk - Piet Roodenburgh.

 

Op de website van de Eerebegraafplaats Bloemendaal treft u onderstaande informatie aan.      Piet Roodenburgh, bijna afgestudeerd student medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam, weigerde in april 1943 de loyaliteitsverklaring te tekenen. Toen een poging naar Engeland te ontkomen door problemen in Frankrijk mislukte, week Roodenburgh uit naar Zwitserland. Na tijdens een sneeuwstorm bijna te zijn omgekomen, werd hij gered en enige tijd geïnterneerd. Op verzoek van generaal Van Tricht in Bern ging hij als koerier voor de Nederlandse regering in Londen werken. Als lid van de Groep BM (voorheen Fiat Libertas) bracht hij gegevens (o.a. over de V-1) via de ‘Weg B’ naar Zwitserland. Op zijn tochten nam hij soms ook in levensgevaar verkerende personen mee. Na de geallieerde invasie in juni 1944 was de route naar Zwitserland niet meer mogelijk. Roodenburgh werd nu lid van de KP-Amsterdam onder leiding van J. van der Laan (Frans I) en raakte betrokken bij wapendroppings en sabotage. Daarnaast leidde hij de Interne Controle Dienst (ICD) voor het verzamelen van gegevens over Sipo-agenten en NSB’ers. In opdracht van het KP-recherchebureau kreeg hij contact met provocateur W.Ch. Henneicke. Door toedoen van deze Sipo-agent werd Roodenburgh op 17 november 1944 in café Dubois aan de Ceintuurbaan in Amsterdam gearresteerd. Op 15 december 1944 werd hij onder zijn schuilnaam P.C. Harms in Uitgeest gefusilleerd.

Bron foto: www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu 

 

Het monument achter het Kooghuis aan de Provincialeweg 3 in Uitgeest. Bron van de foto: www.4en5mei.nl.

Monument Provincialeweg Uitgeest 600.jpg

 

Genealogische gegevens.

Piet was ongehuwd.

De ouders van Piet zijn Jordanus Roodenburgh, geboren Amsterdam 23-07-1885, overleden Amsterdam 04-02-1972. Huwde Amsterdam 03-10-1912 Alida Cornelia van de Koppel, geboren Giessendam 11-04-1889, overleden.