Piet Beentjes

Piet Beentjes
Voornaam Petrus Johannes
Achternaam Beentjes
Beroep Caféhouder
Geboortedatum 30 september 1906
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Beverwijk
Overlijdensdatum zaterdag 1 maart 1941
Begraafplaats Velsen-Noord R.K. Kerkhof

 

 

 

In Velsen Noord speelde zich een droevig voorval af in café Centraal. Er zijn verschillende verhalen in omloop over de toedracht van het verhaal. Het eerste is verteld door zoon Cor.

De vrouw van Piet hoorde op vrijdagavond 28 februari tussen 20:30 en 21:00 uur een schot lossen in het café. Even later strompelde haar man de woonkamer in. Hij kon niets meer zeggen want hij was in zijn keel geschoten. De kogel was afkomstig van de enige bezoeker,, een Duitse of Oostenrijkse soldaat,  op dat moment in het café. Volgens de vrouw van Piet was deze soldaat geen prettig mens en was er sprake van spanning tussen haar man en de soldaat. Wat er gebeurd is is nog steeds onduidelijk. Piet is naar het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk gebracht en aldaar op 1 maart om 00:15 uur overleden.

 

Een andere versie heeft als bron "Beverwijk's zwarte jaren" van Jan Camfferman. Blz 28  item “1941”

Caféhouder Beentjes weigerde na sluitingstijd een Duitser bier te schenken. De Duitser nam het niet en schoot Beentjes zonder veel omwegen dood. Volgens de overlijdensakte, Beverwijk nr. 43 van 3 Maart 1941, is Petrus Johannes Beentjes op 1 Maart om 00:15 uur in Beverwijk overleden. Oud 34 jaar, beroep Caféhouder. Hieruit valt te concluderen dat caféhouder Beentjes direct naar het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk gebracht is en onderweg of aldaar is overleden. Volgens blz. 12 van hetzelfde boekje was in 1940 de “avondklok” ingesteld van 24:00 tot 04:00 uur.

Bron:"Beverwijk's zwarte jaren" van Jan Camfferman. Blz 28  item “1941”

Petrus Beentjes huwde te Uitgeest op 9 augustus 1934 met Cornelia Alida Berkhout geboren Uitgeest 29 september 1908, overleden Uitgeest 9 september 1971 ten gevolge van een noodlottig ongeval. Begraven R.K. Kerkhof te Uitgeest. Ze kregen 6 kinderen waarvan de laatste ruim 5 maanden na de moord op zijn vader geboren werd.