Leendert Bastiaan Verdoorn

hart

Herdenk Leendert Bastiaan Verdoorn door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Leendert Bastiaan Verdoorn
Voornaam Lambert
Achternaam Verdoorn
Beroep Boekhouder
Geboortedatum 27 maart 1910
Geboorteplaats Haarlem
Overlijdensplaats Beverwijk
Overlijdensdatum zaterdag 4 december 1943

 

 

 

 

 

 

 

Lambert Verdoorn, boekhouder bij het Arbeidsbureau te Beverwijk, was slachtoffer van de Aktion Silbertanne als vergelding voor de liquidatie van NSB'er Hendricus Carolus Antonius Maria van den Bergh op 19 november 1943 in Beverwijk. Diezelfde avond werd ook een aanslag gepleegd op Dr. Melchior. De kogel mistte hem gelukkig. Zie:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_slachtoffers_van_de_Aktion_Silbertanne

Journalist Jack Kooistra schreef over Hans van de Bergh: Tijdschriften verkoper, tijdelijk ambtenaar Gewestelijk Arbeidsbureau Haarlem, Lid NSB (lid geweest van NSNAP ‘Rappard’), Colporteerde voor de NSB, lid Technische Noodhulp (TeNo), Germaansche SS in Nederland, etc, etc. Geliquideerd op de hoek Zeestraat – Baanstraat. Veel ceremonieel vertoon bij de begrafenis op de Algemende begraafplaats Duinrust, Beverwijk. Hans van den Bergh; geboren Utrecht 29 juli 1916, Gehuwd: Beverwijk 12 augustus 1937 met de Hongaarse Rózsa Hajós. Geliquideerd Beverwijk 19 november 1943.

Bron: ‘Recht op wraak, Liquidaties in Nederland 1940-1945.’ Jack Kooistra en Albert Oosthoek blz. 137.

 

Directeur van het Arbeidsbureau Beverwijk en vriend van Lambert Verdoorn was Gerardus Wilhelmus Paauw geboren Utrecht 31-08-1896, woonachtig Jozef Israëlplein 17 Heemstede. Directeur Paauw raakte gewond bij deze aanslag. Na de oorlog verklaarde Paauw dit in een rechtzaak tegen de daders. Hij toonde zijn jas met kogelgat toen de daders ontkenden hem geraakt te hebben.

 

http://www.janbonekamp.nl/

Uit: HANNIE SCHAFT, het levensverhaal van een vrouw in verzet tegen de nazi's door Ton Kors.

blz 82 
Hannie Schaft merkt dat Jan Bonekamp niet te stuiten is. Na de aanslag bij de Centrale verdwijnt hij weer, zonder te zeggen waarheen. Later blijkt dat hij naar Beverwijk is gegaan en daar een mogelijkheid zoekt om in opdracht van verzetsgroepen van die stad en uit de Zaan een zekere Hans van de Berg te liquideren. Deze Van de Berg heeft als fanatiek controleur van persoonsbewijzen in treinen al heel wat reizigers opgepakt, van wie de papieren niet in orde waren. Het verzet weet dat Van de Berg meer slachtoffers zal maken als hij niet gestopt wordt. En dat gebeurt door Jan Bonekamp die hem neerschiet.
Maar de Sicherheitspolizei Amsterdam, gevestigd in de Euterpestraat, wil deze aanslag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 1 december worden als antwoord zonder slag of stoot de directeur en de boekhouder van het Gerechtelijk Arbeidsbureau in Beverwijk, G.W. Paauw (geboren Utrecht 31-08-1896) en L.B. Verdoorn in hun Heemsteedse woningen neergeschoten. Beide mannen waren de directe chefs van Van de Berg. Terreur moet met terreur beantwoord worden, vinden de Duitsers, er ze gaan daarbij op dezelfde heimelijke manier te werk als het verzet.

 

Genealogische gegevens.

Lambert Verdoorn huwde Haarlem 28-06-1933 Cornelia Johanna Philippo, geboren Hillegom 05-10-1907, overleden. Woonadres van L.B. Verdoorn en gezin Rijnstraat 3 Heemstede.

De ouders van Lambert zijn Arie Verdoorn, geboren Zierikzee 11-08-1882, overleden Haarlem 10-02-1934. Huwde Zierikzee 03-11-1909 Francina Kaan, geboren Zierikzee 05-03-1887, overleden Haarlem 27-10-1954.