Herman Beukman

hart

Een persoon heeft Herman Beukman in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam Hermanus Hendrik
Achternaam Beukman
Beroep Arbeider
Geboortedatum 27 februari 1899
Geboorteplaats Wijk aan Zee en Duin
Overlijdensplaats Dachau
Overlijdensdatum vrijdag 23 februari 1945

Het kampnummer van Herman in Dachau was 69235. Op de Sterbeurkunde wordt hij aangeduid met de term "dissident".

Herman huwde te Beverwijk op 6 november 1923 Maria Rumping.

 

 

http://www.ncpn.nl/archief/2001/04/febrlyst.htm

Zestig jaar 1941-2001

Heldhaftige Februaristaking 1941

Door Hein van Kasbergen

Onderstaande bijdrage is overgenomen uit 'Het vrije woord, De illegale pers in Nederland 1940-1945', geschreven door Hans van den Heuvel en Gerard Mulder.

De Waarheid, het illegale blad van de CPN, had al eerder tegen de anti-joodse maatregelen geprotesteerd. Het waren ook CPN'ers die in reactie op de razzia's in de Jodenhoek tot een staking hadden opgeroepen. Zij waren voor de organisatie van de Februaristaking verantwoordelijk. Het bezettingsbestuur was hierdoor totaal verrast. De Februaristaking bracht een gevoelige slag toe aan het Duitse prestige. Er werd dan ook (letterlijk) hard teruggeslagen en vooral in communistische kring vonden talloze arrestaties plaats.

De Februaristaking, de eerste en enige antipogromstaking in de wereldgeschiedenis, markeert het einde van de eerste bezettingsfase. Het Nederlandse volk moest zich schikken. Nederlanders en bezetters begonnen te beseffen wat ze aan elkaar hadden. Voor de nazi's was de kans dat het Nederlandse volk vanzelf nationaal-socialistisch zou worden, definitief verkeken.

Als gevolg van de Februaristaking openden de fascisten de jacht op CPN-leden, wegens hun aanzienlijke rol bij het organiseren van de staking. In het westen van het land werden ongeveer 300 communisten opgepakt. Op 13 maart 1941 werden op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen de eerste drie communistische Februaristakers door kogels van een Duits vuurpeloton gefusilleerd. De arrestatiegolf ten gevolge van de staking beleefde in de zomer van 1941 een voorlopig hoogtepunt in die gebieden waar de CPN vanouds aanhang heeft: Amsterdam, Groningen, Den Haag, Rotterdam. Mede vanwege de Februaristaking joegen de Duitsers tijdens de gehele oorlog meedogenloos op de kaders van de CPN en de Waarheid.

Drieduizend communisten werden tussen 1940 en 1945 gearresteerd. Het is in dit verband passend stil te staan bij het feit, dat bijna de helft van de 777 namen van omgebrachte medewerkers uit de illegale pers, communisten waren.

Beukman, Hermanus H. (27 februari 1899), medewerker van De Waarheid (Amsterdam, Beverwijk), werd op 18 mei 1943 gearresteerd en overleed op 23 februari 1945 in kamp Dachau.