Jacobus Johannes Schoorl

hart

Herdenk Jacobus Johannes Schoorl door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Jacobus Johannes Schoorl
Voornaam Joop
Achternaam Schoorl
Beroep Tuinier
Geboortedatum 17 januari 1921
Geboorteplaats Heemskerk
Overlijdensplaats Beverwijk
Overlijdensdatum dinsdag 3 april 1945

 

 

 

 

 

 

 

 

Teun Jan Tabak schreef onderstaande op Facebook n.a.v. Dodenherdenking op 4 mei 2019 op Duinrust.

Zomaar een oorlogsslachtoffer in de Grensstraat. Over wie hebben we het nu b.v. als we spreken over oorlogsslachtoffers in Beverwijk. Neem nu Jacobus Johannes Schoorl. Vanavond bij de dodenherdenking op begraafplaats Duinrust om 19.30 uur vertellen we zijn verhaal

Het gebeurde op 2 april 1945 hier in Beverwijk, vlak voor de bevrijding. Iedereen zat al met smart en vol verwachting te wachten. Het vond allemaal plaats in de Grensstraat. Een Duitse matroos was in die straat op zoek naar de twee meisjes, met wie hij een gezellige middag in een café had doorgebracht. Toen die vrouwen het café verlieten, hadden zij zijn matrozenpet meegenomen. Nu liep hij stom dronken op straat.


Vanuit de deuropening zag Joop Schoorl die dronken matroos, met zijn geweer over zijn schouder, aan komen waggelen. Aangezien zijn kinderen op straat speelde, liep hij naar zijn kinderen toe, om ze naar binnen te halen. Plotseling haalde de matroos het geweer van zijn schouder, het geweer ging af en een kogel trof Schoorl. De kogel trof hem aan de linkerzijde van zijn buik en ging dwars door de linkerbovenarm. Op het geluid van het schot, kwam er een Feldwebel samen met een andere Duite soldaat, op het drama af. Deze waren op visite bij een familie in de Korte Grensstraat. De Feldwebel pakte gelijk het geweer af en samen met de andere Duitse soldaat sloeg hij en schopte de matroos waar zij hem maar konden raken.


Joop Schoorl werd overgebracht naar het Rode Kruis Ziekenhuis, maar hulp mocht niet meer baten, hij overleed de volgende dag. Na de bevrijding werd de matroos door een Duitse militaire rechtbank in het kamp Amersfoort ter dood veroordeeld en werd het vonnis tot uitvoer gebracht. Dit verhaal over zomaar een Beverwijks oorlogsslachtoffer werd ons aangereikt door Jan van der Linden

 

Achterzijde van zijn bidprentje.

Joop Schoorl bidprentjeV.jpg

 

Genealogische gegevens.

Joop huwde Maria van Riessen, geboren Beverwijk mei 1924. Zij woonden Grensstraat 10 Beverwijk.

De ouders van Joop zijn Jacobus Schoorl, geboren Beverwijk 19-07-1885, overleden. Gehuwd Amsterdam 07-06-1917 met Bertha Schoo, geboren Wijk aan Zee en Duin 09-09-1891, overleden Heemskerk 31-01-1921.