Jan Scholtens

hart

Een persoon heeft Jan Scholtens in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Jan Scholtens
Voornaam Jan
Achternaam Scholtens
Geboortedatum 25 augustus 1923
Geboorteplaats Zaandam
Overlijdensplaats Oranienburg
Overlijdensdatum donderdag 15 maart 1945
Begraafplaats Stadtfriedhof Oranienburg

 

 

 

 

 

                                                                                                                 Foto van Jan Scholtens. Bron Rob de Graaff, neef van Jan.

 

Jan Scholtens was aanvankelijk opgenomen op de razzia website maar dat bleek onjuist.

Zaterdag 5 februari 2011 ontving ik onderstaande mail van Nanne Scholtens, een jongere broer van Jan: Misschien vind u het vreemd om na die jaren dat het monument bestaat nog een bericht te ontvangen. Bij toeval ontdekte ik namelijk donderdag jl. (3 februari) dat mijn overleden broer op de lijst staat. Zijn (onze) naam is  verkeerd gespeld, maar de geboorte- en overlijdensdata zijn juist. Dat moet dus mijn broer zijn.

Dat hij op deze lijst staat is niet juist, mijn broer - Jan Scholtens - moest zich 20 oktober 1943 ergens in Amsterdam melden om als dwangarbeider in Duitsland te gaan werken Hij kwam terecht in Oranienburg, een kleine stad zo'n 30 km ten Noorden van Berlijn ook bekend om zijn beruchte concentratiekamp Sachsenhausen. Hij werkte bij IG Farben een chemische fabriek. In de maanden maart en april van het jaar 1945 is zijn fabriek en de stad bijna dagelijks gebombardeerd met als resultaat  heel veel burgerdoden. Mijn broer kwam om toen een voltreffer de schuilkelder waarin hij zat trof. Dat was op 14 maart en 15 maart is hij overleden. Hij is in begraven op de Gemeentelijke "Friedhof"  en eind van de jaren negentig is daar mede op ons aandringen een gedenksteen met alle namen uit dit graf geplaatst. Daar was nog nooit van gekomen. Nu vraag ik u niet om zijn naam van het plateau te verwijderen, hoewel het historisch niet juist is. Wel vraag ik u of het mogelijk is zijn naam te corrigeren, niet Scholten, maar Scholtens.

Op zondag 6 februari 2011 mailde Nanne: Toen ik zijn naam las viel die bewuste zondag, de dag van de razzia, ineens bovenop me. We woonden in Velsen Noord en zagen dat er overal mensen uit huis gesleurd werden, sommigen half aangekleed. Ook bij ons kwam een Duitser binnen, een vriendelijke man overigens. Ik was elf jaar en met mijn broer (toen 13) gingen we de straat op om te kijken. Overal op straat stonden huilende vaders en moeders, overal verdriet. Ik zal nooit het angstgehuil vergeten toen de trein wegreed. We mochten er niet dichtbij komen maar deden dat natuurlijk toch. We stonden aan de andere kant van de spoorlijn en hebben gezwaaid tot de trein uit het zicht was.

 

 

Nog toe te voegen: Rouwadvertentie, bron www.delpher.nl Dagblad Trouw 27 juni 1945.

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Jan zijn Gerrit Scholtens, geboren Zaandam 16-11-1890, overleden. Gehuwd Zaandam 03-08-1922 met Nantje van den Broek, geboren Zaandam 26-11-1893, overleden.

Jan woonde volgens de rouwadvertentie op Biezenweg 91 te Santpoort. Ook het adres Meerweidenlaan 36 te Velsen-Noord wordt op lijsten vermeld.