August Henri Louis Elink Sterk

hart

Herdenk August Henri Louis Elink Sterk door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

August Henri Louis Elink Sterk
Voornaam Guus
Achternaam Elink Sterk
Beroep Sergeant 2-II-R. Gr.
Geboortedatum 12 augustus 1914
Geboorteplaats Den Haag
Overlijdensplaats Delft
Overlijdensdatum zondag 12 mei 1940
Begraafplaats Delft Gem. Begraafplaats Jaffa te Delft

 

 

 

August Henri Louis Elink Sterk. Bron foto www.ogs.nl

 

 

Per 1 december 1938 werd Guus als kantoorbediende aangenomen bij Walserij van Leer (op het Hoogoventerrein). Hij woonde Schuytstraat 28 Den Haag en zocht daarom een kamer in Beverwijk. In maart 1939 verhuisde hij van Velsen naar Breestraat 27 Beverwijk. Op dat adres woonde de heer H. van Wel die de schoenwinkel "Hector" dreef gevestigd. In de IJmuider Courant van 24-02-1940 wordt vermeld dat zijn verloofde M.J. van Well van Den Haag naar Breestraat 27 is verhuisd. Bij zijn overlijden had Guus als woonadres Berkenlaan 52 Beverwijk. Daar woonde de familie van Dijk, de pianostemmer.

Of M.J. van Well dezelfde vrouw is als Maria Johanna van Well oud 32 jaar, geboren te Waalwijk, die op 07-07-1941 te Velsen overlijdt moet uitgezocht worden.

 

Officiële straatnaam: Elink Sterkstraat bij raadsbesluit van 4 maart 1941.
August Henri Louis Elink Sterk werd geboren op 12 augustus 1914 gesneuveld als sergeant der Grenadiers te Delft. Tijdens de opmars van zijn compagnie, deel uitmakend van de spitspatrouille, omstreeks half drie 's nachts plotseling vanuit het zijterrein met een mitrailleur onder vuur genomen. Dit vuurgevecht geschiedde in de buurt van een Duits vliegtuig dat op de weg zuid van de vorkburg was geland. Samen met de gewonden werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis Bethel in Delft. Hij werd op 14 mei 1940 te Delft in een noodgraf naast de Nieuwe kerk begraven. Op 9 september 1940 werd hij herbegraven op de Algemene begraafplaats te Delft.

Bron: "Een straatje om in Beverwijk" van Jan van der Linden.

 

Van:  http://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?p=146032

Het regiment Grenadiers - athans de eerste twee bataljons - behoorde tot de 1e Divisie, 1e Legerkorps, dat in Vesting Holland was gelegerd. III-GR (= 3e bataljon Regiment Grenadiers) lag op Ypenburg als bewakingsbataljon. II-GR lag nabij Loosduinen. Het werd na de overval op Ypenburg naar Delft gedirigeerd. I-GR was betrokken bij de tegenaanval op Ockenburg en omgeving.

Van 2-II namen twee secties deel aan de stormaanval op het vliegveld in de middag van 10 mei, waarbij het vliegveld werd heroverd. Eén man van de compagnie sneuvelde bij die gevechten rondom het vliegveld. Nadien werd de compagnie betrokken bij zuiveringen rond Delft, waarbij het nog enige gevechtsaanraking had waarbij twee man nabij de Vorkbrug in het zuiden van Delft sneuvelden tijdens de nacht van 10 op 11 mei. Daarmee is de voornaamste actie van de compagnie besproken.

 

August Henri Louis is vermeld op het Hoogovenmonument aan de Wenckebachstraat te Velsen-Noord.

 

Zie ook de website van de oorlogsgravenstichting     www.ogs.nl

Voor info over het Hoogovenmonument zie: Hoogovenmonument.

Terug naar de 69 namen op het Hoogoven monument Wenckebachstraat Velsen-Noord.

 

Genealogische gegevens.

Guus was verloofd met Marie van Well. Hij woonde in Beverwijk,

De ouders van Guus zijn Frans Elink Sterk, geboren Haarlem 18-05-1872, overleden Amersfoort 03-05-1949. Huwde Zeist 02-01-1913 Maria Susanna Margaritha Hello, geboren Sambeek 10-07-1883, overleden Utrecht 20-11-1956.

Zijn ouders woonden na de oorlog tot hun overlijen in de Kievitdwarsstraat 33bis Utrecht.