August Henri Louis Elink Sterk

Voornaam August Henri Louis
Achternaam Elink Sterk
Beroep Sergeant 2-II-R. Gr.
Geboortedatum 12 augustus 1914
Geboorteplaats Den Haag
Overlijdensplaats Delft
Overlijdensdatum zondag 12 mei 1940
Begraafplaats Delft Gem. Begraafplaats Jaffa te Delft

 

 

 

Officiële straatnaam: Elink Sterkstraat bij raadsbesluit van 4 maart 1941.
August Henri Louis Elink Sterk werd geboren op 12 augustus 1914 gesneuveld als sergeant der Grenadiers te Delft. Tijdens de opmars van zijn compagnie, deel uitmakend van de spitspatrouille, omstreeks half drie 's nachts plotseling vanuit het zijterrein met een mitrailleur onder vuur genomen. Dit vuurgevecht geschiedde in de buurt van een Duits vliegtuig dat op de weg zuid van de vorkburg was geland. Samen met de gewonden werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis Bethel in Delft. Hij werd op 14 mei 1940 te Delft in een noodgraf naast de Nieuwe kerk begraven. Op 9 september 1940 werd hij herbegraven op de Algemene begraafplaats te Delft.

Bron: "Een straatje om in Beverwijk" van Jan van der Linden.

 

Van:  http://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?p=146032

Het regiment Grenadiers - athans de eerste twee bataljons - behoorde tot de 1e Divisie, 1e Legerkorps, dat in Vesting Holland was gelegerd. III-GR (= 3e bataljon Regiment Grenadiers) lag op Ypenburg als bewakingsbataljon. II-GR lag nabij Loosduinen. Het werd na de overval op Ypenburg naar Delft gedirigeerd. I-GR was betrokken bij de tegenaanval op Ockenburg en omgeving.

Van 2-II namen twee secties deel aan de stormaanval op het vliegveld in de middag van 10 mei, waarbij het vliegveld werd heroverd. Eén man van de compagnie sneuvelde bij die gevechten rondom het vliegveld. Nadien werd de compagnie betrokken bij zuiveringen rond Delft, waarbij het nog enige gevechtsaanraking had waarbij twee man nabij de Vorkbrug in het zuiden van Delft sneuvelden tijdens de nacht van 10 op 11 mei. Daarmee is de voornaamste actie van de compagnie besproken.

 

Vermeld op het Hoogovenmonument aan de Wenckebachstraat te Velsen-Noord.