Jan Schuurman

hart

Herdenk Jan Schuurman door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Jan Schuurman
Voornaam Jan
Achternaam Schuurman
Beroep Distributieambtenaar
Geboortedatum 9 januari 1924
Geboorteplaats Almelo
Overlijdensplaats Bandoeng
Overlijdensdatum maandag 18 november 1946
Begraafplaats Ereveld Pandu/Bandung, vak II, nr. 24.

 

 

 

 

 

 

Foto Jan Schuurman. Bron www.ogs.nl

 

Soldaat OVW (OorlogsVrijWilliger), legernummer 240109002, van 2-4 Regiment Infanterie. Hij overleed in het Julianaziekenhis aan een ziekte. Bron: Jack Kooistra "Laatste bericht" Landmacht blz. 333.

Zie voor informatie en foto's de website van het Kennemerbataljon

 

Al op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Beverwijk. Tijdens de oorlogsjaren deed Jan verzetswerk waardoor hij moest onderduiken in Overijssel. Na de bevrijding in 1945 meldde hij zich als vrijwilliger voor de bevrijding van Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Via Noordwijkerhout vertrok Jan voor zijn opleiding naar Engeland. Na zijn opleiding werd hij ingedeeld in het Kennemer Bataljon 2-4 regiment Infanterie. Hij vertrok vervolgens naar Malakka, waar zijn bataljon voor een aantal weken in Mersing aan de Zuid-Chinese zee werd gelegerd, Van hier stuurde Jan in 1946 nog een Kerst-en Nieuwjaarswens naar de Burgemeester en Wethouders van Beverwijk. In een persoonlijk geschreven brief bedankte Burgemeester Scholtens hem en meldde dat Beverwijk trots was op zijn vrijwilligers. Van Malakka vertrok Jan naar Nederlands-Indië, maar al snel ging het met zijn gezondheid bergafwaarts. Uiteindelijk overleed hij in het Juliana ziekenhuis in Bandoeng. Bron: "Een straatje om in Beverwijk" van Jan van der Linden.


Zie ook      www.ogs.nl

Zijn naam leeft voort op het Indië-monument en in de naamgeving aan de Schuurmanstraat in Beverwijk.

 

Genealogische gegevens.

Jan was ongehuwd.

De ouders van Jan zijn Ewe Schuurman, geboren Farmsum gemeente Delfzijl 19-08-1901, overleden. Huwde Almelo 12-01-1923 Johanna Bennink, geboren Stad Almelo 09-05-1902, overleden.