Jacobus Lute

hart

Herdenk Jacobus Lute door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Jacobus Lute
Voornaam Jaap
Achternaam Lute
Beroep Koopman
Geboortedatum 9 januari 1922
Geboorteplaats Castricum
Overlijdensplaats Oberhausen-Holten
Overlijdensdatum zaterdag 19 augustus 1944
Begraafplaats Castricum, Pancratius kerkhof

 

 

 

 

Volgens dit document van iTS Bad Arolsen nr. 70608282 is Jacobus Lute in Oberhausen-Holten overleden op 19 augustus 1944. Op de Sterbeurkunde is zijn naam, beroep en overlijdensdatum juist weergegeven. Alleen zijn geboortedatum is onjuist.

 

 

Ook Jaap Lute werd net zoals zijn broer verpicht voor de Arbeitseinsatz in Duitsland tewerkgesteld. Jaap werd naar Duitsland gestuurd door de Organisation Todt (OT).

Volgens bovenstaand document werkte hij voor de Vollrath-Betonbau in Duisburg en overleed hij bij een bombardement op het Duitse Holten, gemeente Oberhausen.

 

Op de website van het Nationaal Archief treffen we het onderstaande relaas over het bombardementent van 18 op 19 augustus 1944 aan van de kleinzoon van Franciscus Burger:
Laat op de vrijdagavond van 18 augustus 1944 vertrokken van verschillende vliegvelden in Engeland 234 bommenwerpers richting Sterkrade. Het doelwit was de fabriek van de Ruhrchemie waar synthetische olie vervaardigd werd. Op diezelfde warme zomeravond klonk het luchtalarm in Holten. De Nederlandse arbeiders die werkzaam waren bij de Rurhchemie verbleven in de Mechthildisstrasse 18-20. De aan hun toegewezen schuilkelder was om de hoek, in de Kastellstrasse 1, onder de feestzaal van het plaatselijke café. Na het alarm begaven ze zich naar deze schuilkelder. De fabriek lag op een afstand van ongeveer zeshonderd meter. Behoorlijk dichtbij dus. Van precisiebombardementen was in die tijd geen sprake. Honderden bommen vielen op en rondom het fabrieksterrein, onder andere exemplaren van tweeduizend pond. Volgens de Duitse rapporten kreeg de schuilkelder rond 01.00 uur ’s nachts een voltreffer. Eén Belg en zestien Nederlanders waren op slag dood.

 

Dat berichtgeving soms nog snel ging in de oorlog blijkt uit onderstaande dankbetuiging.

                   19440819 Overl Jaap Lute CBGnl.JPG

                         Familieadvertenties www.CBG.nl

 

Zijn naam is vermeld op de plaquette in de Pancratiuskerk te Castricum.

 

 

Genealogische gegevens.

Jaap Lute is een broer van Arie Lute. Jaap was ongehuwd.

De ouders van Arie en Jaap zijn Anthonius Christianus Lute, geboren Castricum 25-12-1881, overleden Castricum 30-08-1962. Huwde Cornelia Nanne, geboren Castricum 09-06-1883, overleden Castricum 14-03-1949.