Nicolaas Schermer

hart

Een persoon heeft Nicolaas Schermer in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam
Achternaam Schermer
Beroep Soldaat Infanterie KNIL
Geboortedatum 16 november 1915
Geboorteplaats Castricum
Overlijdensplaats Balikpapan
Overlijdensdatum zondag 15 februari 1942
Begraafplaats Buiten Erevelden

 

 

 

Nicolaas nam vrijwillig dienst bij het KNIL. Op zijn Militiekaart staat: 24 maart 1939 Vrijwillig verbonden bij de Koloniale Reserve voor vijf jaren als soldaat ag. 16 maart 1939 no 25. Op de gezinskaart van de familie Schermer staat bij Nicolaas de aantekening 05-07-1939 vertrokken naar N.O.I. Bandoeng.

 

De slag om Balikpapan op Borneo werd op 23 en 24 januari 1942 uitgevochten. De wreedheden van de Japanners kenden geen grenzen. Her onderstaande drama heeft Nicolaas gelukkig niet mee hoeven maken. Bij de oorlogsgravenstichting zijn 80 namen vermeld die zijn omgekomen in Balikpapan op 20 februari 1942.

Een paar weken na de verovering van Balikpapan (waarschijnlijk op de 20ste februari) werden alle Europeanen die de Japanners in handen waren gevallen en die ten tijde van de vernielingen in Balikpapan aanwezig waren geweest vermoord. Dat waren de twee ter plaatse gebleven bestuursambtenaren, de inspecteur van politie, een officier van gezondheid, Simon Arnoldus Dikstaal (tevens vertegenwoordiger van het Rode Kruis), acht patiënten uit het ziekenhuis, een plaatselijke predikant, drie priesters, enkele ingenieurs en een grote groep krijgsgevangenen bij elkaar acht-en-zeventig personen. Zij werden naar een plaats op het strand gebracht: de twee bestuursambtenaren werden onthoofd; vervolgens werden zesenzeventig anderen tot hun borst de zee ingedreven waar zij één voor één werden doodgeschoten. De oudste van de drie priesters sprak op de Japanners in, trachtte zijn lotgenoten te troosten en zegende hen totdat hem ook zelf een kogel trof. De Japanners lieten de lijken in het water drijven.

Bron wikipedia.