Maria Wilhelmina Beeloo

hart

Een persoon heeft Maria Wilhelmina Beeloo in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam
Achternaam Beeloo
Geboortedatum 7 augustus 1884
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensplaats Castricum
Overlijdensdatum dinsdag 13 augustus 1940

 

 

 

Naast patiënte Maria Wilhelmina Beeloo overleed bij dit bombardement patiënte Aaltje Borchert

 

In stukken van Duin en Bosch in het Noord-Hollands Archief lezen wij:

De Tweede Wereldoorlog is ook aan Duin en Bosch niet ongemerkt voorbijgegaan. In augustus 1940 werd het ziekenhuis getroffen door een aantal bommen, waarbij twee patiënten de dood vonden en acht patiënten ernstig gewond raakten.

In juni 1942 volgde, op last van de Duitse bezetter, een algehele evacuatie, wegens de uitbreiding landinwaarts van de kustverdediging (de Atlantikwal liep ten oosten van Duin en Bosch). Patiënten en personeel werden ondergebracht in psychiatrische inrichtingen in Warnsveld, Den Dolder, Medemblik en Rosmalen. Eind 1946 was het oorlogsleed geleden en stond Duin en Bosch gehavend ter beschikking van de patiënten. Vroeger werden de paviljoens kil aangeduid met de categorie patiënten waarvoor ze bestemd waren plus een nummer; bijvoorbeeld 'Vrouwen I' of 'Mannen II'. Sinds 1963 zijn de paviljoens vernoemd naar plaatsen uit het duinterrein, zoals 'Koningsduin', 'Schellinkbosch' etc. Tevens was de strakke scheiding tussen mannen en vrouwen niet langer meer aanwezig. In de jaren vijftig en zestig hebben zich op het gebied van de psychiatrie ingrijpende ontwikkelingen voorgedaan.

 

Genealogische gegevens.

Maria huwde Hendrik Bernardus Reekers, geboren Enkhuizen 08-06-1876, overleden. Zoon van Johannes Reekers en Trijntje Nieuwland.

De ouders van Maria zijn Cornelis Theodorus Beeloo en Maria Wilhelmina Koedijk.