Henri Marie Joseph Michel Leenaers

hart

Herdenk Henri Marie Joseph Michel Leenaers door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Henri Marie Joseph Michel Leenaers
Voornaam Harry
Achternaam Leenaers
Beroep Huisarts
Geboortedatum 11 december 1901
Geboorteplaats Maastricht
Overlijdensplaats Tilburg
Overlijdensdatum zaterdag 22 juli 1944

 

 

 

 

Dokter Leenaers voor de deur van de abdij van Egmond.

Foto van de website van Oud-Castricum waar u meer informatie over dokter Leenaers aantreft.

 

 

 

Willemijn Stuifbergen-Duijn schrijft op blz. 142  in haar dagboek: Op 20 juli is dokter Leenaers, na een ernstige ziekte, in Tilburg overleden. Hij is achttien jaar lang onze huisarts geweest. Zijn ziekte was het gevolg van de oorlog. Ik had hem er meerdere malen op atent gemaakt ten behoeve van zijn vrouw en zijn zes kinderen. Maar zijn rechtvaardigheidsgevoel heeft hem toch veel ellende gebracht. Het verraad van sommige Nederlanders kon hij niet van zich af zetten en hij was ontzettend tegen het militarisme. Hoog of laag wat een uniform droeg, was hem een doorn in het oog, uitgezonderd de bestaande politiemacht.

Zijn verblijf in de Terpstraat in Amsterdam, van waaruit hij ons nog een clandestien briefje had ween te sturen met de vraag of wij hem en zijn zes collega's wat eten konden bezorgen, was al meer dan erg. Toen een verblijf va zes maanden in Vught, toen nog het afbreken van zijn nieuwe woning en zo meer. Al die ellende bij elkaar moet hem toch ns nog bezocht en toen vertelde hij dat zijn wens was om weer in Castricum te mogen werken. Niemand van ons is zonder gebreken, ook de dokter niet, maar menig arme patiënt zal hem missen. Voor zijn dood heeft hij nog de wens te kennen gegeven om in Castricum begraven te worden. Dat is ook gebeurd op 27 juli 1944. Zijn oudste zoon is zestien jaar en zijn jongste dochter is twee. Hij zelf is drie en veertig jaar oud geworden. Zijn vrouw en zes kinderen blijven niet in armoede achter.

 

 

Genealogische gegevens.

Harry huwde Amsterdam 09-09-1926 Henrica Petronella Wilhelmina Anthonia Maria (Riek) de Jongh, geboren Amsterdam 07-06-1901, overleden Amsterdam 12-12-1976. Dochter van Adrianus Nicolaas Josephus Maria de Jongh en Catharina Cornelia Christina Maria Sjoukes.

De ouders van Harry zijn Alphonse Jean Henri Leenaers, geboren Maastricht 02-10-1858, overleden Maastricht 25-11-1934. Huwde Maastricht 16-09-1893 Emma Josephina Cornelia Marres, geboren Diest (België) 07-06-1866, overleden Meerssen 17-03-1940.