Hermanus Hendricus Harsveld

hart

Een persoon heeft Hermanus Hendricus Harsveld in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Hermanus Hendricus Harsveld
Voornaam Herman
Achternaam Harsveld
Beroep Wachtmeester Marechaussee
Geboortedatum 17 augustus 1916
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Hamburg
Overlijdensdatum maandag 15 januari 1945
Begraafplaats Loenen, Nationaal Ereveld. C 219

 

 

 

 

 

 

Zie ook Digitaal Monument Neuengamme.

Als hij 19 jaar is treedt Harsveld in dienst van het Korps Mariniers. In Rotterdam wordt hij opgeleid tot marinier 3e klasse en in april 1937 treedt Harsveld voor twee jaar toe tot de Compagnie Mariniers in Curaçao. In 1939, kort voor de algehele mobilisatie, volgt zijn plaatsing bij de Marine Batterij in Vlissingen. In de meidagen van 1940 strijdt hij op Walcheren tegen de Duitsers. In het voorjaar van 1941 stapt hij over naar de Marechaussee in Rotterdam. Twee jaar later wordt hij tengevolge van een reorganisatie aangesteld als wachtmeester der Staatspolitie op de politiepost in Rhoon. Hij is dan al enige tijd bezig met de hulpverlening aan ondergedoken joden en werkweigeraars. De KP (Knokploeg) van Joh. Post is daar bezig met het voorbereiden van een liquidatie en een aantal overvallen. Post overlegt daarvoor met Harsveld. De liquidatie slaagt, maar de overvallen worden afgeblazen.
Op 12 april 1944 trouwt Harsveld in Rotterdam met Johanna Petronella Vermaat, nadat hij enkele dagen eerder door Post is gevraagd lid te worden van zijn KP. Als op 18 april het huwelijksverlof van Harsveld eindigt, keert deze niet meer terug op zijn werk en wordt bij de politie ontslagen. Hij duikt onder en zijn vrouw trekt bij haar zuster in.

Overval Huis van Bewaring Amsterdam

Joh. Post wil met zijn KP de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam overvallen om een groot aantal verzetsstrijders te bevrijden. Op 11 juli 1944 gaat Harsveld vanuit Schiedam met de trein naar de hoofdstad. Hij staat landelijk gesignaleerd en heeft daarom een vals persoonsbewijs. Hij maakt gebruik van de naam Willem Kooyman, ambtenaar van de Centrale Controledienst. Toch gaat het mis en tijdens een treincontrole loopt Harsveld tegen de lamp. Op het arrestatieformulier staat: 'Der Harsveld, fälschlich Kooyman wurde am 11.7.44 im Zuge Haarlem-A'dam festgenommen. Er wies sich aus mit einem echten Ausweis, aber unter dem obengenannten Namen. Bei der Festnahme sagte er, er wäre von der Kripo und zeigte eine Marke als C.C.D.. Später stellte es sich heraus, dass er niederl. Polizei Beambte war'.


Bij zijn verhoor geeft de illegaal werker toe de gezochte te zijn. Hij weet goede smoezen op te dissen en verzekert de SD (Sicherheitsdienst) niet in het verzet te zitten. De Duitsers geloven zijn verhaal en houden hem gevangen wegens het ongeoorloofd wegblijven van zijn werk. Harsveld blijft enkele dagen in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, dat hij nota bene zou overvallen, dan nog een tijdje in een Haags politiebureau en op 28 juli 1944 gaat hij op transport naar het kamp Vught. Op 'Dolle Dinsdag', 5 september 1944, worden alle gevangenen hals over kop naar Duitsland getransporteerd. Harsveld komt op 8 september terecht in het kamp Sachsenhausen bij Oranienburg en half oktober in kamp Neuengamme. Hij moet samen met duizenden anderen antitankgrachten graven voor de Friesenwall. Tengevolge van het bombardement van 15 januari 1945 op Hamburg komt Herman Harsveld om het leven.

Bron: Guus Hartendorf op de website van Rodi.nl De link naar dit verhaal werkt niet meer.

Tekst: Guus Hartendorf
Foto:  Gerard van Broekhuijsen

 

Genealogische gegevens:

Herman huwde Rotterdam 12-04-1944 Johanna Petronella (Jo) Vermaat, geboren Rotterdam 01-10-1915. Dochter van Andries Vermaat en Petronella Wagemakers.

De ouders van Herman zijn Johannes Leonardus Harsveld, geboren Mijdrecht 23-09-1885, overleden Velsen 04-08-1955. Huwde Ouder-Amstel 16-01-1909 Clara Johanna Vermeij, geboren Mijdrecht 20-11-1884, overleden.