Hendrik de Regt

hart

2 personen hebben Hendrik de Regt in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Hendrik de Regt
Voornaam Henk
Achternaam de Regt
Geboortedatum 8 maart 1924
Geboorteplaats Venlo
Overlijdensplaats Berlijn-Mitte
Overlijdensdatum zondag 4 februari 1945
Begraafplaats Beverwijk, Duinrust.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                       Sterbeurkunde van www.CBG.nl

 

 

Henk werd op 22 juni 1943 "uitgezonden" voor de verplichte tewerkstellen (Arbeitseinsatz) naar Duisland. Hij kwam terecht in het "Gemeinschaftslager" voor buitenlandse arbeiders bij de Duitse Post. Het adres was Dresdener Straße 86 Berlijn. Bij het bombardement van 3 februari 1945 raakte hij dusdanig gewond dat hij naar het Charité ziekenhuis in Berlijn is gebracht met een hersenschudding en longontsteking (volgens de Sterbeurkunde. Dit klopt meestal niet). Feindeinwirkung wil zeggen dat hij door het bombardement van de geallieeerden is omgekomen.

 

Van Omroep Gelderland het onderstaande over het bombardement op 3 februari 1945:

3 februari 1945: de zwaarste bomaanval op Berlijn van de hele oorlog

BERLIN - In Berlijn was sinds het begin van de oorlog het luchtalarm al zo'n 300 keer afgegaan als de Reichshauptstadt op 3 februari 1945 het zwaarste geallieerde bombardement van de hele oorlog te verduren krijgt. Het doel van de geallieerden is duidelijk: de eigen macht demonstreren, de burgerbevolking demoraliseren en vluchtelingenstromen op gang brengen. En schade aanbrengen aan de industrie, al was dat bijzaak.

Volgens Duitse historici had het bombardement vooral het doel te intimideren. De aanval op Berlijn was onderdeel van een geallieerde campagne onder de naam Thunderclap om met zware bombardementen op een aantal vooraf geselecteerde steden (naast Berlijn waren dat Leipzig, Chemnitz, en Dresden) het Duitse moreel, of wat daar ook van over was, te breken. Dresden, volgepakt met vluchtelingen, treft anderhalve week later hetzelfde lot, met nog meer slachtoffers. Een bombardement dat geen enkele militair doel diende.

Die dag werpen bijna 1400 bommenwerpers, in twee aanvalsgolven, zo'n 2300 ton aan (brand)bommen op de stad, waar de schade al aanzienlijk was en vandaag de dag nog lang niet is hersteld. Sterker: Berlijn koestert een aantal littekens uit de oorlog als gedenkteken. Het tegenwoordig populaire Kreuzberg is een van de wijken die 't het zwaarst krijgt te verduren. 25.000 Berlijners komen om, zo'n 120.000 mensen worden dakloos. Tienduizenden woningen liggen in puin of zijn onbewoonbaar. En dat op een moment dat de stad al stampvol zit met vluchtelingen uit het oosten. 

De geallieerden, die zo'n 45 toestellen verliezen, spreken van de succesvolste aanval van de Amerikaanse 8e Luchtvloot. En in één geval mag je, hoe je ook tegen zulke bombardementen aankijkt, inderdaad van een succes spreken: een bom treft  namelijk de ambtszetel van Roland Freisler, de beruchte voorzitter van het Volksgerichtshof. Geen onpartijdige rechter maar een vurige en gevreesde nazi die berucht werd door de schijnprocessen tegen de betrokkenen van de aanslag op Hitler waarbij hij de aangeklaagden schreeuwend en scheldend veroordeelde. Freisler wordt verpletterd door een vallende balk. 

 

Begraven.

Henk werd begraven te Berlijn-Hohenschönhausen St. Hedwigs Friedhof veld 20 rij 4 nr. 6.

Op 11-05-1951 werd Henk overgebracht naar Nederland in transport nr 16.

Hij werd op 19-06-1951 herbegraven op het RK. kerkhof H. Agatha Peperstraat 17 Beverwijk. (graf 27H).

19 of 20-08-1971 herbegraven op Duinrust RK graf E.K. 79 bij zijn vader.

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Hendrik zijn Hermannus Johannes de Regt, geboren Vlaardingen 11-07-1897, overleden circa 17-08-1971. Huwde Venlo 28-05-1923 Antoinette Albertine Marie Buchholz, geboren Venlo 15-09-1902, overleden 21-02-2002. Henk en zijn ouders liggen in één graf op Duinrust Katholiek.

In november 1933 verhuist het gezin De Regt van Wijk aan Zee en Duin naar de Cornelis Amsestraat 6 Beverwijk. In de adresboeken vanaf 1935 is H.J. de Regt garagehouder van garage De Regt aan de Meerstraat 8 te Beverwijk. In 1943 Meerstraat 2, 4, 6 en 8.