Gerhardus Josephus van Dam

hart

Een persoon heeft Gerhardus Josephus van Dam in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Gerhardus Josephus van Dam
Voornaam
Achternaam van Dam
Beroep Reiziger. Distributieambtenaar
Geboortedatum 26 november 1899
Geboorteplaats Hees, Nijmegen
Overlijdensplaats Velsen
Overlijdensdatum dinsdag 3 april 1945

 

 

 

 

 

 

 

 

IJmuider Courant van 18 juli 1946.

 

 

 

 

 

 

 

In het boek "Velsen 1940-1945" is in het hoofdstuk "Oorlogsmonumenten in Velsen" op blz 150 de bronzen plaquette voor de 4 slachtoffers van de Distributiedienst van Velsen opgenomen.

Wim Vermeij, medewerker van de distributiedienst hield een dagboek bij. Hij schreef op 7 april 1945:
"Dinsdag kwam de blauwe wagen van de voedselvoorziening terug uit A’dam, met Roode Kruis meel, melkpoeder en rijst. Op de motorkap zat een burgerjongen Ben Scholts, achterop ook uitkijkposten. Opeens duikt een jager, boordkanonnen. Resultaat: van Dam, chef afd. winkeliers door ’t hoofd geschoten, ontzettend verminkt, op slag dood. Ben Scholts zwaar gewond uit ’n sloot gehaald. v.d. Jagt politie, eveneens zwaar gewond. Auto aan gruis, later door Overdorp weggesleept. Het is onze vierde collega, die viel, onze eerste, waarbij we aan ’t graf konden staan."

Hij verloor het leven bij een transport van hulpgoederen van het Zweedse Rode Kruis naar Velsen doordat de vrachtwagen in de Houtrakpolder door een geallieerd vliegtuig werd beschoten.

 

Genealogische gegevens.

Gerhardus huwde Velsen 16-12-1926 Maartje Janna Commerina Kloppers, geboren Den Helder 18-12-1902, overleden. Dochter van Pieter Johannes Jacobus Kloppers en Anna Berkhout.

Het gezin was woonachtig Rijksweg 205 Santpoort-Noord.

De ouders van Gerhardus zijn Antonius Jacobus van Dam, politieagent, geboren Amsterdam 22-12-1859, overleden. Huwde Berdina Catharina Preijer, geboren Vlissingen 11-05-1859, overleden.