Gerrit Jan Kuenen

hart

2 personen hebben Gerrit Jan Kuenen in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Gerrit Jan Kuenen
Voornaam Gerrit Jan
Achternaam Kuenen
Beroep Det. Londen Res.2e Lt. B.B.O.
Geboortedatum 13-01-1918
Geboorteplaats Aalten
Overlijdensplaats Gilze-Rijen
Overlijdensdatum donderdag 1 juni 1944
Begraafplaats Beverwijk Duinrust, grafnummer 640

 

 

 

 

Foto: kaft van het boekje "Jan Kuenen, de Beverwijkse James Bond". Geschreven door Jan van der Linden en uitgegeven door het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, deel 2 in de serie Slachtoffers van WO II.

 

 

Het onderstaande uit "Een straatje om in Beverwijk" van Jan van der Linden.

Kuenenplein

Officiële straatnaam
Raadsbesluit van 16 mei 1950.
Gerrit Jan Kuenen werd geboren op 13 januari 1918 te Aalten en is overleden in de nacht van 31 mei op 1 juni 1944 te Gilze-Rijen als 2e luitenant van de Secret Service. Voor de oorlog was Jan werkzaam bij de Machinefabriek te Beverwijk. Op 2 februari 1938 werd hij opgeroepen voor de militaire dienst en hij bereikte de rang van korporaal-geweermaker. Wegens een tijdens de sportoefening opgelopen beschadigde meniscus werd hij afgekeurd en hij maakte de Duitse inval in mei 1940 thuis mee. Intussen was hij werkzaam bij de Hoogovens te IJmuiden. Hier ontmoette hij de Beverwijker Kees van der Poel. Beiden deden zoveel mogelijk om de bezetter zoveel mogelijk schade te berokkenen. Beiden trachtten naar Engeland te vluchten, wat hen uiteindelijk in 1941 ook gelukte. Jan wist via Spanje, Curaçao en Canada Engeland te bereiken. In Engeland werd Jan gerekruteerd om als geheim agent terug te keren naar Nederland. In de nacht van 31 mei zou hij samen met een andere agent boven Nederland gedropt worden. In de buurt van het vliegveld Gilze-Rijen werd het vliegtuig aangeschoten en stortte het neer. Hierbij kwamen alle inzittenden om het leven. Aanvankelijk werd Jan te Gilze- Rijen begraven, maar op 22 september 1945 werd hij met militaire eer op begraafplaats Duinrust herbegraven.

 

Gerrit Jan is vermeld op het Hoogovenmonument aan de Wenckebachstraat te Velsen-Noord.

 

Voor info over het Hoogovenmonument zie: Hoogovenmonument.

Terug naar de 69 namen op het Hoogoven monument Wenckebachstraat Velsen-Noord.

 

Genealogische gegevens.

Gerrit Jan is een broer van Willem Kuenen.

De ouders van Gerrit Jan en Willem zijn Gerrit Jan Engelbertus Hendrikus Kuenen, geboren Winterswijk 29-01-1895, overleden. Gehuwd Aalten 25-10-1917 met Gerritje Johanna Theodora Roelofswaard, geboren Enschede 04-07-1893, overleden.

Vader Gerrit was rangeerder bij de NS. (Adresboek Beverwijk 1943)