Albert Glas

hart

4 personen hebben Albert Glas in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Albert Glas
Voornaam Ab
Achternaam Glas
Beroep Soldaat 1-II-10 R.I.
Geboortedatum 15 november 1914
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Rhenen
Overlijdensdatum zaterdag 11 mei 1940
Begraafplaats Rhenen, militair ereveld.

 

 

 

 

Foto uit het dagboek van Jan Kramer uit Nes aan de Amstel. Jo van den Berg kwam ook uit IJmuiden.

Ab was van lichting 1934. Hij had ondermeer met Jan Kramer uit Nes aan de Amstel gediend. Bij de mobilisatie kwam Ab weer bij Jan Kramer die beschreven heeft wat er bij de inval van de Duitsers gebeurde.

Waardoor overleed Ab? Jan Kramer berschrift hoe dat Ab Glas en z’n maat Arie van de eerste sectie bij verkenning in het voorterrein op een landmijn waren gelopen en allebei waren gesneuveld. "Ab Glas maakte deel uit van ons drieën in 1934 toen we voor het eerst op moesten komen, zie [ hierboven ]de 1stevan links. We waren toen 19 jr, nu was hij 25 jr, getrouwd, en had een kind. Dit was een verschrikkelijk bericht. Hij moest van z’n luit met Arie verkennen in het voorterrein, maar de genie had landmijnen(120)gelegd en we wisten niet waar, dat was een fout in de communicatie;zijn luit was volkomen de kluts kwijt, helemaal in de war, hij gaf de gekste bevelen, sergeanten van 1stesectie hebben hem moeten isolerenwant hij werd steeds gekker. Gelukkig was erin onze sectie niet zo’n luitenant, hoewel ...."  Zie verder het dagboek van Jan Kramer

 

In het te bouwen plan "Blekersduin" in Santpoort-Zuid wordt de Albert Glasstraat aangelegd.

 

 

Genealogische gegevens.

Ab huwde Velsen circa 15-11-1938 Pieternella Tol. Zij gingen wonen Westzaan B 26d. (Bron IJmuider Courant 19-11-1938).  De weduwe P. Glas - Tol woonde in 1943 Marconistraat 50 IJmuiden.

De ouders van Ab zijn Albert Glas, geboren Egmond aan Zee 08-01-1876, overleden. Huwde Egmond aan Zee 17-01-1903  Grietje Prins, geboren Egmond aan Zee 1881, overleden.