Engel Wijker

hart

Herdenk Engel Wijker door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Engel Wijker
Voornaam
Achternaam Wijker
Beroep Krantenbezorger
Geboortedatum 28 februari 1916
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Essen
Overlijdensdatum zaterdag 14 april 1945
Begraafplaats IJmuiden, Westerbegraafplaats

 

 

 

IJmuider Courant 28 juli 1951.

 

 

 

Engel werd opgepakt bij een razzia in Santpoort op 16 januari 1945. Hij werd direct naar Duitsland gedeporteerd en tewerkgesteld in Essen. Met een aantal Nederlanders woonde hij in het "Zivilarbeiterlager Essen-Rellinghausen Sartoriusstraße 40 (Gastwirtschaft Vogenbeck)"

Het is nog niet bekend bij welk bedrijf Engel tewerkgesteld werd.

 

Op 1 april werd Essen en het Roergebied door de geallieerden omsingeld. De geallieerden trokken er omheen omdat Veldmaarschalk Model en andere Nazi's zich niet wilden overgeven.

Na bijna drie weken hebben de ingesloten Duitse legers in het Ruhrgebied zich overgegeven. De steden Düsseldorf en Duisburg zijn zonder strijd gevallen. Generaal-veldmaarschalk Walter Model, de immer onverschrokken bevelhebber van de omsingelde Legertroep B, wilde zo lang mogelijk standhouden om de geallieerde legers in hun verdere opmars te hinderen. Dit bleek echter nauwelijks succes te hebben.

Op 17 april, toen munitie en voorraden opraakten, heeft Model zijn troepen de keuze gegeven: blijven vechten en proberen in groepen uit te breken, zich overgeven of proberen individueel – in uniform of in burger – naar huis te gaan. Twee dagen eerder had hij al de jongste en oudste soldaten formeel uit het leger ontslagen en als burgers laten vertrekken.

De meeste Duitsers  hebben zich meteen in massa overgegeven. De Amerikaanse troepen werden overspoeld door Duitsers die zich krijgsgevangen meldden. Een Amerikaans soldaat maakte in zijn eentje 1.200 krijgsgevangenen. De opvang van zoveel krijgsgevangenen tegelijk zorgt ook hier  voor logistieke problemen.

Nooit eerder zijn zoveel Duitsers tegelijk krijgsgevangen gemaakt: het zijn er officieel 317.000. Een onbekend aantal anderen zijn in burgerkledij kunnen ontkomen. Daarnaast zijn zo’n 10.000 Duitsers gestorven in de strijd om de Ruhr waaronder ook veel burgers.

Model zelf heeft zich niet overgegeven. Op 21 april schoot hij in een bos bij Duisburg zichzelf dood. “Een veldmaarschalk wordt geen krijgsgevangene” had hij vroeger al gezegd.

Meer naar het oosten, in het Harzgebergte, hebben veel troepen van het omsingelde Elfde Duitse Leger zich ook overgegeven.

Bron van het bovenstaand www.VRT.be

 

Een groep Nederlanders is op 11 april gevlucht uit het Roergebied. Engel was zo ziek dat hij niet mee kon en werd door zijn kameraden naar het nog steeds bestaande Evangelische ziekenhuis Pattbergstrasse 3 Essen-Werden gebracht.

Engel overleed 3 dagen later. Hij werd begraven op het Bergfriedhof in Heidhausen.
Door de Dienst Identificatie en Berging werd Engel na ruim 6 jaar overgebracht naar Nederland en op dinsdag 31 juli 1951 bijgezet in het graf van zijn vader die in 1920 overleed.

Zijn broer Leendert 1909-1965 en zijn zus Grietje 1907-1990 werden in het dubbelgraf op de Westerbegraafplaats bijgezet.
Broer Willem 1913-1983 werd begraven op Duinhof.

 

 

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Engel zijn Engel Wijker, geboren Egmond aan Zee 24-03-1880, overleden Velsen 15-12-1920. Huwde Egmond aan Zee 08-06-1905 Aagje Prins, geboren Egmond aan Zee 16-10-1883, overleden Velsen 29-10-1963. Begraven Westerbegraafplaats IJmuiden.