Sirach Theodorus Hendriks

hart

Herdenk Sirach Theodorus Hendriks door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam
Achternaam Hendriks
Beroep Kwartiermeester Koninklijke Marine
Geboortedatum 6 juni 1920
Geboorteplaats Vrijenban gemeente Delft
Overlijdensplaats Golf van Bengalen a/b Hr.Ms. Tromp
Overlijdensdatum dinsdag 1 mei 1945
Begraafplaats Zeemansgraf

 

 

 

Sirach woonde Deken Waarestraat 6 Beverwijk. Op 5 mei 1937 meldde hij zich aan als vrijwilliger verbonden bij de Zeemacht voor den tijd van zes jaar (na het verlaten der opleiding Hr.Ms. opleidingsschip "Noord Brabant").

 

HENDRIKSLAAN/PROMENADE Beverwijk, 16 mei 1950

Sirach Theodorus Hendriks werd geboren op 6 juni 1920 en overleed op 1 mei 1945 in de golf van bengalen. Hij was kwartiermeester bij de Koninklijke Marine aan boord van de Hr.Ms. Tromp. Tijdens een kustbombardement op de eilanden Andamanen en Nicobaren in de golf van Bengalen, verloor hij zijn leven door een voortijdig ontploffende granaat. Voor bewezen heldenmoed kreeg hij het Kruis van Verdienste. Door de Hr.Ms. Tromp werden van mei 1940 tot februari 1942 konvooidiensten uitgevoerd, daarna werd het schip ingedeeld bij de ABDA-vloot. Het schip nam onder meer deel aan de Slag bij Kangean, Actie bij Banka en Billiton, en de Slag in de Straat Badoeng. Na het verlies van Nederlands-Indië week de Tromp uit naar Australië. In Australië werd de bewapening van de Tromp uitgebreid met 2 x 7,6 cm-kanonnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is door de Japanse strijdkrachten vijfmaal gemeld dat de Tromp tot zinken was gebracht, daarmee was de Tromp een van de schepen die het meest gezonken gemeld werden, maar die wel de Tweede Wereldoorlog overleefden. Na het einde van de oorlog met Japan was de Tromp het eerste schip dat aanmeerde in de haven van Batavia. Op 21 oktober 1945 was het schip betrokken bij de overgave van de Japanse strijdkrachten op het eiland Billiton. Het schip arriveerde op 3 mei 1946 in Amsterdam nadat het op 20 januari 1946 vanuit Nederlands-Indië was vertrokken.

Bron: Een straatje om in Beverwijk van Jan van der Linden.

 

Genealogische gegevens.

Sirach was ongehuwd.

De ouders van Sirach zijn Gerardus Cornelis Hendriks, geboren Leiden circa 1881, overleden. Huwde Delft 22-10-1902 Johanna Frederika Bosch, geboren Dordrecht circa 1881, overleden Velsen 19-02-1954. Woonachtig in Beverwijk.