Theodorus Petrus Amse

hart

Herdenk Theodorus Petrus Amse door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam
Achternaam Amse
Beroep Arbeider
Geboortedatum 22 augustus 1900
Geboorteplaats Beverwijk
Overlijdensplaats Beverwijk
Overlijdensdatum vrijdag 26 januari 1945
Begraafplaats Beverwijk, Kerkhof OLV van Goede Raad

 

 

 

 

Vader Dirk Amse overleed die dag om 16:00 uur, zijn zoon overleed dezelfde dag om 21:00 uur. Volgens Wim Vermeij zijn beide mannen van de honger gestorven.

In zijn dagboek schreef Wim op 30 januari 1945:  Voorlopig hebben we echter nog honger. Zaterdag in B’wijk 2 van de honger gestorven (Amse) Vorige week is m’n collega Muschster omgekomen van honger en ellende (geen wonder, zie vorige aantekening over hem).

In A’dam rijden de begrafenisondernemers de hele dag af en aan. Niet meer met lijkkoetsen, maar met bakfietsen (3 kisten dwars erop), sleden en handwagens. Allemaal omgekomen van ellende. Op de Oosterbegraafplaats worden de kisten overgenomen, familie mag niet mee, en zonder de kartonnen kist waarin ze vervoerd zijn, worden de lijken begraven. Dit is waarheid! Onder leiding van politie sloopt Amsterdams burgerbevolking onofficieel de jodenhuizen in de Antoniusbreestraat. Brandstofgebrek! Er passeerde een lijk-bakfiets met kartonnen kist en daar zegt me zo’n Amsterdamse in haar beste Amsterdams: “Gossammelaserus, je ken al niet eens meer behoorlijk doodgaan ook!” Dat is zo. Je hoort al van gevallen dat er alleen nog een houten kist gegeven kan wordt tegen betaling van etenswaren!

 

Genealogische gegevens.

Theodorus was ongehuwd.

De ouder van Theodorus Petrus Amse zijn Dirk Amse, geboren Beverwijk 04-01-1868, overleden Beverwijk 26-01-1945. Huwde Beverwijk 16-07-1896 Helena Eenhuisen, geboren  Beverwijk 30-08-1869, overleden Beverwijk 11-09-1939.