Otto Brode

hart

Herdenk Otto Brode door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Otto Brode
Voornaam Otto
Achternaam Brode
Geboortedatum Circa juni 1944
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Coevorden
Overlijdensdatum dinsdag 10 april 1945

 

 

 

Uit de krant "De oude doos"

Mei 1940 het huis van Brode is geraakt door een bom.

 

 

 

Het gezin Brode woonde in Oud-IJmuiden, Prins Hendrikstraat 5. Direct bij de inval op 10 mei van de Duitsers werd hun huis onbewoonbaar door een Duitse bom die bestemd was voor een Engelse torpedobootjager die aan de toeristensteiger lag. Na enige omzwermingen kwamen zij terecht in Velsen-Noord, Duinvlietstraat 60 (Oude nummering).

Vader August Otto Brode werkte in de eerste oorlogsjaren nog op de Hoogovens, maar niet lang meer. Omdat hij Duitser was moest hij in dienst bij de Wehrmacht als ordonnans, zijn legerplaats was Bilthoven. Hoogovens had uitstel gevraagd, maar dat mocht niet baten.

Zoon Dirk werd geboren in 1930, Guus in 1932, Jaap in 1942 en Otto werd in mei of juni 1944 in Velsen geboren.

Otto overleed 10 maanden oud op 10 april 1945. Hij werd geboren Duinvlietstraat 60 Velsen-Noord (oude nummering). In september 1944 werden de bewoners van Velsen-Noord verplicht te evacueren. Omdat de vader van Otto uit Duitsland kwam werd het gezin door de Duitsers verplicht naar Duitsland te vertrekken. Zij besloten naar Halle in Duitsland te gaan waar de ouders van vader August woonden. Deze woonden aan de Reilstrasse hoek Tiergartenstrasse in het noorden van Halle.

Half maart 1945 hoorde moeder dat er een mogelijkheid was  om met een trein richting Nederland te gaan. Deze trein bracht hen met veel oponthoud door beschietingen door geallieerde vliegtuigen 450 km naar het westen, naar Uelsen, 20 kilometer van Coevorden. De grens over duurde echter nog enige weken. Uiteindelijk werden zij naar een schoolgebouw in Coevorden gebracht waar zij tussen de NSB'ers terechtkwamen die naar Nederland terugkeerden. Het was daar waar Otto overleed. De geroepen dokter constateerde ondervoeding en de lange reis met weinig verzorging als oorzaak voor het overlijden van Otto.

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Otto zijn August Otto Brode, Ketelsmid, geboren Reinsdorf (Dld) 01-09-1907, overleden. Huwde Velsen 19-06-1930 Pieternella Jacoba Boon, geboren Velsen 04-09-1910, overleden.