Frederik van Loosen

hart

Herdenk Frederik van Loosen door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Frederik van Loosen
Voornaam Freek
Achternaam van Loosen
Beroep Schipper
Geboortedatum 12 juni 1904
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Noordzee a/b Gesina VL 80
Overlijdensdatum vrijdag 5 december 1941

 

 

 

Artikel uit het Haarlems Dagblad van 10-12-1941.

 

 

Op maandag 8 december 1941 berichtte Het Vaderland het volgende:

"ENGELSCHE VLIEGTUIGEN VIELEN TREILER AAN - Een dode en twee zwaargewonden op de Vlaardingen 80 - Vrijdagmiddag (5/12/1941) werd de IJmuidensche bevolking wederom opgeschrikt. De stoomtrawler, Vlaardingen 80, de "GEZINA" liep met de vlag halfstok de haven binnen. Reeds van verre was te zien, dat het schip doorzeefd was met kogels. En de vraag of er doden waren te betreuren, moest helaas bevestigend worden beantwoord. Schipper Freek van Loosen had bij het uitoefenen van zijn plicht het leven gelaten en de stoker en de kok waren zwaar gewond. Vlak onder de kust, bijna in het zicht van de haven, was het vaartuig door twee Engelsche vliegtuigen aangevallen, toen het op weg was naar de thuishaven. De commandobrug werd onder vuur genomen, waarbij de schipper het leven verloor, en de beide anderen zwaar werden gewond. Tot viermaal toe streken de vliegtuigen over het onbewapende visschersschip en een regen van kogels daalden op het vaartuig neer. Nadat blijkbaar alle ammunitie verschoten was, verdwenen de "luchthelden" uit het gezicht. Het afgrijzen over den laffen en volkomen doelloozen aanval is onder de IJmuidensche bevolking zeer groot, aldus het A.N.P."

In het boek "En nooit was het stil......" van Gerrit J. Zwanenburg, Deel 1 blz. 303 lezen we dat twee Beaufighters van het 248 Squadron op patrouille bij de Waddeneilanden de Gesina VL 80 onder vuur hadden genomen. "Vele treffers werden waargenomen" werd er gerapporteerd.

De begrafenis van Freek van Loosen werd gefilm door POLYGOON en opgenomen in het bioscoopjournaal van week 41 tot 50 (1941).

 

Frederik van Loosen wordt toegevoegd op het visserijmonument op de kop van de haven in IJmuiden.

 

Genealogische gegevens.

Freek huwde Velsen circa mei/juni 1934 Geertje Zeeuw. Geboren en wonend te Velsen, Rambonnetlaan 12.

De ouders van Freek zijn Jochem van Loosen, geboren Enkhuizen 26-04-1878, overleden Den Helder 28-05-1943. Huwde Den Helder 19-07-1900 Jannetje Bakker, geboren Urk 25-12-1880, overleden Castricum circa 20-01-1965.