Johannes Aardenburg

hart

Herdenk Johannes Aardenburg door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Johannes Aardenburg
Voornaam Jan
Achternaam Aardenburg
Geboortedatum 19 augustus 1924
Geboorteplaats Heemskerk
Overlijdensplaats Łagów (Polen)
Overlijdensdatum maandag 21 juni 1943
Begraafplaats Łagów (Polen)

 

 

 

Bidprentje uit het boek "Een stevige pleister op mijn neus" van de HKH.

 

 

 

Het onderstaande is een uittreksel uit hetzelfde boek, blz 42 t/m 44.

Jan, bijgenaamd, Zwartjan, vertrok op 21 juni 1943 naar Duitsland. Hij reisde samen met Arie en Gerard de Ruijter, Engel Neeft, Jan Adrichem en Cor Schellekens van station Beverwijk naar Potsdam. Op 25 juni reisde Jan en Gerard verder via Frankfurt Oder het huidige Polen in. Gerard werd tewerkgesteld in Zielenzig. Jan Aardenburg wer in Łagów tewerkgesteld in de tuinderij van Kurt Knape.

Jan was de taal niet machtig dus hij voelde zich erg eenzaam. Na enige weken kwam daar verbetering in omdat hij de taal begon te begrijpen.

Op 21 juli ging Jan samen met twee collega's baden in het meer van Łagów. Alle drie waren zij de zwemkunst niet machtig. Jan raakte te ver van de kant. Zijn collega's probeerden hem nog te bereiken maar Jan was al onder water verdwenen. Zijn lichaam is eerst op 1 augustus 1943 gevonden en direct begraven.

 

Genealogische gegevens.

Jan was ongehuwd.

De ouders van Jan zijn Gerardus Antonius Aardenburg, geboren Beverwijk 08-04-1891, overleden Heemskerk 02-01-1958. Huwde Heemskerk 23-05-1917 Anna Stengs, geboren Heemskerk 04-12-1893, overleden.