Fritz Paul Ernst Steffens

hart

Herdenk Fritz Paul Ernst Steffens door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Fritz Paul Ernst Steffens
Voornaam Fritz
Achternaam Steffens
Beroep Rijstpeller
Geboortedatum 2 augustus 1906
Geboorteplaats Hamburg
Overlijdensplaats Velsen
Overlijdensdatum vrijdag 27 november 1942
Begraafplaats Zuideinde Zaandam, Algemene Begr.plts Zuid.

 

 

 

 

Bedrijfspand Firma M.I.C.O. Bron Beeldbank ZaanscheMolen.

 

De naam van Fritz Steffens trof ik aan in de gegevens van het Standesamt Amsterdam die liggen in het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam. Zijn overlijden is vermeld in akte nr 2 van het jaar 1943. In akte nr. 1 is het overlijden  van Wim Steinhaüser vermeld.

 

Fritz werkte bij de Firma M.I.C.O. Rijstpellerij in Zaandam. De 'MICO', ofwel nv Mercantiele en Industrieele Compagnie, is in 1921 om nog niet duidelijke redenen opgericht door de Reis und Handels AG te Bremen, de grootste concurrent van de Zaanse rijstpellers. De MICO bouwde aan de Oostzijde te Zaandam een nieuwe rijstpellerij.

In 1933 werd een rijstmalerij en in 1943 een havermoutfabriek in gebruik genomen. De Duitse moedermaatschappij was een trust, die de MICO in belangrijke mate als inkoopbureau liet fungeren. In 1945 kwam het bedrijf als vijandelijk vermogen aan de Staat der Nederlanden; het werd in beheer gegeven bij het Nederlands Beheersinstituut.

Wegens de slechte vooruitzichten in de rijstindustrie en onder druk van de andere Zaanse rijstpellers zijn de bedrijfspanden in '51 aan Albert Heijn verkocht. Pas in 1958 was de liquidatie van de MICO door de Nederlandse overheid definitief afgewikkeld.  Bron: Zaanwiki

 

Omdat Fritz Rijksduitser was werd hij verplicht om bij de Luchtbeschermingsdienst in dienst te treden.

Op 27 november 1942 staat hij waarschijnlijk boven op de watertoren op het Hoogoventerrein als het luchtalarm afgaat en er bommen vallen in zijn onmiddelijke nabijheid. De watertoren waarop de Luchtberschermingsdienst een uitkijkpost had werd volledig vernield (Hoogovens 1918-1968 blz. 507).

Vijf personen, waaronder Fritz, overleven dit bombardement niet. Omdat het drie medewerkers zijn van buitenfirma's, en twee dienstplichtige Rijksduitsers, zijn zij niet vermeld op het Hoogovenmonument aan de Wenckebachstraat.

Bij buitenfirma "Gebr. Bilder", metselaars uit IJmuiden was in dienst  Hendrikus Arnoldus Linders. Bij buitenfirma NV Gewapend Betonbouw "De Kondor" uit Amsterdam was in dienst Wilhelmus Johannes Hansen en Willem Geijs. Kapper Erich Wilhelm Steinhäuser uit Alkmaar en Rijstpeller Fritz Paul Ernst Steffens uit Zaandam werden als Rijksduitser verplicht om dienst te nemen bij de LBD, de Luchtbeschermingsdienst. (Zie ook: archief Tata Steel TaCoHo2162).

 

Terug naar:  Bombardementen op Velsen

Terug naar:  Rijksduitsers in de IJmond.

 

Genealogische gegevens.

Fritz huwde Landsmeer 20-08-1931 Heiltje Roos, geboren Rotterdam 27-02-1904, overleden Zaandam? 29-05-1988. Begraven op de Algemene Begraafplaats Zuid, Zuideinde Zaandam. Dochter van Arie Roos, geboren IJselmonde 31-12-1880, overleden 16-10-1968. Huwde IJsselmonde 14-05-1903 Elisabeth Adriana Lucas, geboren Hooge en Lage Zwaluwe 19-02-1881, overleden Purmerend 21-02-1960. Beide ouders zijn begraven op de Algemene Begraafplaats, Zuideinde Landsmeer.
Fritz en Anna kregen 1 dochter.

De ouders van Firtz zijn Carl Leonard Steffens, overleden in 1933 en Anna Emilie Anders, woonachtig in Hamburg.