Konstantin Sardionovitsj Schirtladze

hart

Herdenk Konstantin Sardionovitsj Schirtladze door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Konstantin Sardionovitsj Schirtladze
Voornaam Konstantin Sardionovitsj
Achternaam Schirtladze
Geboortedatum in 1908
Geboorteplaats Tsjirkvali, Tsjiatoerski rayon
Overlijdensplaats Fort St. Aagtendijk, Beverwijk
Overlijdensdatum vrijdag 20 april 1945
Begraafplaats Russisch Ereveld, Leusden

 

 

 

 

Bron foto:  Remco Reiding Stichting Sovjet-Ereveld Leusden.

 

 

FAMILIE HOORT NA 70 JAAR DAT VADER IN BEVERWIJK WERD VERMOORD

Nabestaanden van op fort vermoorde Georgiërs opgespoord

 

Beverwijk/Amersfoort/Tbilisi                                                                                       29 maart 2015

Meer dan zeventig jaar bleven ze in onzekerheid over de laatste rustplaats van hun vader en grootvader. Nu weten de families van de in Beverwijk vermoorde Georgiërs Anton Gviniasjvili en Konstantin Schirtladze eindelijk wat hen in de oorlog is overkomen.

De nabestaanden zijn opgespoord door de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld. De afgelopen jaren had hij al de families van vier andere soldaten opgespoord, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Beverwijk om het leven waren gebracht. In 2012 bracht een dochter van een soldaat als eerste nabestaande ooit een bezoek aan de executieplaats.

Reiding kreeg bij de opsporing hulp van de Georgische ambassade, de in Nederland wonende Natalia Totosashvili en de advocaat Zaza Miladze. De opgespoorde families reageerden emotioneel op het nieuws dat hun vader en grootvader zeventig jaar na het einde van de oorlog eindelijk terecht is. Miladze liet vanuit Georgië weten dat het lang geleden was dat hij zulk een tranendal had gezien.

Ook nabestaanden van de Georgische soldaat Sjalva Zjordania zijn onlangs getraceerd. Hij overleed op 19 april 1944 in Zandvoort en werd aanvankelijk in Bloemendaal begraven.

De Georgiërs dienden eerst in het Rode Leger, maar zij werden gevangengenomen door de Wehrmacht. Om de vreselijke omstandigheden van het krijgsgevangenenkamp te ontvluchten, kozen zij voor dienst in het Duitse leger. Eenmaal overgebracht naar Nederland zochten zij contact met het verzet.

Het Duitse leger had op het fort aan de Sint Aagtendijk in Beverwijk een munitieopslagplaats. Op 20 april 1945, de verjaardag van Hitler, werd een aantal Georgiërs op het fort betrapt op het stelen van handgranaten. De vijftien Georgiërs die zich nog op het fort bevonden, werden dezelfde avond geëxecuteerd. Na de oorlog werden de stoffelijke resten opgegraven en herbegraven op het Russisch Ereveld in Leusden.

 

Zie ook:         Sovjet Ereveld, Leusden.

Terug naar:    Fort St. Aagtendijk, Beverwijk.