Bernardus Marinus Josephus Johannes Franciscus Smulders

hart

Herdenk Bernardus Marinus Josephus Johannes Franciscus Smulders door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Bernardus Marinus Josephus Johannes Franciscus Smulders
Voornaam
Achternaam Smulders
Beroep Matroos I
Geboortedatum 26 december 1913
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensplaats Velsen Noordzeekanaal a/b HRMS M2
Overlijdensdatum maandag 13 mei 1940
Begraafplaats IJmuiden, Duinhof

                                                                                                            Bron foto: Antoon van Meurs.

 

 

Bernardus Smulders is bij het ongeluk met de M2 omgekomen. Zijn lichaam werd echter niet direct gevonden. In de overlijdensakte die op 21-05-1940 in de gemeente Velsen werd opgemaakt lezen we:"dat op twintig Mei dezes jaars, des voormiddags te tien uur, in deze gemeente is overleden bevonden: Smulders, Berenardus Marinus Josephus Johannes Franciscus oud zes en twintig jaren, van beroep matroos bij de marine geboren te Rotterdam en wonende te Den Helder" etc. etc.

De gebezigde term "is overleden bevonden" duidt er op dat het ontzielde lichaam van Bernardus eerst op 20-05-1940 gevonden is. In de akte is de vindplaats niet vermeld. Daarvoor moeten we het politie-archief raadplegen.

 

MD 4 13-05-1940 Hr.Ms. M2
De hulpmijnenveger Hr.Ms. M2 was tijdens de meidagen van 1940 ingedeeld bij de divisie mijnenvegers II in IJmuiden. Het schip liep op 13 mei 1940 in het Noordzeekanaal ter hoogte van Velsen op een door een Duits vliegtuig afgeworpen magnetische mijn en zonk onmiddellijk. Van de vijftien opvarenden verloren er zeven het leven. Bron: Gedenkrol Koninklijke Marine 1939-1962.

De namen van de 7 slachtoffers zijn:  Johannes IJska,   Wouter Korteweg,   Johannes Man,   Jan Rijnsburger,   Bernardus Smulders,   Adriaan Stadt en   Willem Vels.

 

1940 07 06 IJmuider Courant pagina 1.jpg

Bron: IJmuider Courant van 6 juli 1940.