Rebecca Zijlstra-Vischschraper

hart

3 personen hebben Rebecca Zijlstra-Vischschraper in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam Rebecca
Achternaam Vischschraper
Geboortedatum 7 april 1899
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensplaats Auschwitz
Overlijdensdatum donderdag 29 oktober 1942

 

 

 

 

In zijn boek "Matses met Aardbeien" vermeldt Jan van der Linden het volgende: Op 25 maart 1942 worden 35 Joden gedwongen om Beverwijk te verlaten en naar Amsterdam te verhuizen. Rebecca had vrijstelling gekregen maar zij werd op 24 juni 1942 op de Breestraat gearresteerd omdat zij zonder de verplichte Jodenster onderweg was naar haar zoontje die in het Rodekruis Ziekenhuis aan de Vondellaan lag. Haar smeekbeden om afscheid te mogen nemen van haar zoontje werden niet verhoord. Zij werd de volgende morgen overgedragen aan de SicherheitsDienst te Amsterdam.

Van www.yadvashem.org de volgende gegevens over Rebecca:

14 augustus 1942 gearresteerd en in  Scheveningen gevangen gezet en daarna overgebracht naar het concentratiekamp Ravensbrück.

2 oktober 1942 gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz.

29 oktober 1942 omgebracht in Auschwitz.

 

Genealogische gegevens:

Rebecca, dochter van Simon Vischschraper en Judith Corper, huwde op 6 mei 1920 Emanuel Hamme. De echtscheiding werd ingeschreven in de burgerlijke stand van Amsterdam op 16 augustus 1929. Op 20 maart 1931 huwde zij in Dokkum met Jan Zijlstra, zoon van Rinze Zijlstra en Dirkje de Graaff. In de IJmuider Courant van 16 maart 1935 wordt vermeld dat het gezin van Jan Zijlstra ingeschreven wordt in Beverwijk.

Volgens het Joodsmonument woonde Rebecca in maart 1942 met Jan op Alkmaarseweg 314 te Beverwijk. Het Adresboek van Beverwijk van 1943 bevestigd dit. Het huis is afgebroken. Afgaande op de nummering stond Alkmaarseweg 314 ongeveer op de hoek Alkmaarseweg huidige Wijk aan Duinerweg tegenover Huis ter Wijck.

Jan en Rebecca kregen vier kinderen die allen de oorlog overleefd hebben. Haar kleinkind E. Zijlstra verklaarde in 1987 voor YadVashem dat zijn grootmoeder in Den Haag woonde. Dat is correct, van het gezin Simon Vischschraper en Judith Corper is een gezinskaart in het archief van Den Haag. Haar 9 jaar oudere broer Jakob huwde in 1914 in Den Haag. Op de huwelijksakte de aantekening dat de woon- of verblijfplaats van vader Simon onbekend was. Op 24 juni 1915 woonde Simon met op Keizerstraat 219 Den Haag. Een aantekening op 6 november 1915 doet vermoeden dat hij naar Luik vertrokken is.

De overlijdensakte van Rebecca werd op 26 juni 1951 ingeschreven in de burgerlijkestand van Beverwijk onder nummer 132. In deze akte is o.a. opgenomen: Heden zes en twintig Juni negentienhonderd een en vijftig is door mij, Ambtenaar van de burgerlijkestand der gemeente Beverwijk ingeschreven, dat op negen en twintig oktober negentien honderd twee en veertig in de omgeving van Oswiecim in Polen is overleden Vischschraper, Rebecca geboren zeven april achtiehonderdnegenennegentig te Amsterdam en wonende te Beverwijk, laatstelijk gehuwd met Zijlstra, Jan, dochter van Vischschraper, Simon en Corper, Judith.

 

Terug naar het Joods gedenkteken Breestraat Beverwijk

Terug naar het Joods namenmonument Duinrust Beverwijk