Gerrit Laurentius Wolf

hart

Herdenk Gerrit Laurentius Wolf door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Gerrit Laurentius Wolf
Voornaam Gerrit
Achternaam Wolf
Geboortedatum 21 november 1911
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Willemsdorp-Tweede Tol, gemeente Dordrecht
Overlijdensdatum vrijdag 10 mei 1940
Begraafplaats Velsen, Duinhof Oorlogsslachtoffers

 

 

 

 

 

 

Bron: IJmuider Courant van 6 juni 1940.

Zie ook: Petrus Verswijveren.

 

Aangifte van zijn overlijden is gedaan in de gemeente Dubbeldam akte 56 van 6 juni 1940.

Er is onduidelijkheid over de afdeling waartoe Gerrit behoorde. De oorlogsgravenstichting schrijft het 85e peloton luchtdoelmitrailleur en www.zuidfrontholland.nl schrijft het 83e Peloton Luchtdoelmitrailleur.

 

  • 82 Pel LuMi stond ten oosten van de verkeersweg op circa 150-200 m van de verkeersbrug. Dat was midden in het prominente landingsgebied van ongeveer de helft van het afspringende Duitse aanvalsverband. Het peloton, dat veel last had van weigerende wapens en nabij vallen bommen voor de luchtlanding, moest zich spoedig overgeven.
  • Soldaat Wolf kwam later op de dag om het leven, toen het kamp waar de Nederlandse krijgsgevangenen werden vastgehouden door enkele Nederlandse artilleriegranaten werd geraakt. De soldaat Wolf raakte gewond en werd met enkele anderen snel naar Tweede Tol vervoerd waar de Duitsers een noodverbandplaats hadden ingericht. Hij overleed echter onderweg al aan zijn verwondingen.
  • Er is een verhaal - dat onbevestigd is - dat de bus die in de ochtend enige parachutisten van Tweede Tol naar Willemsdorp had vervoerd gebruikt werd om de diverse gewonden van de Nederlandse beschieting tegelijkertijd naar Tweede Tol te brengen, maar dat deze onderweg door een Duits vliegtuig werd beschoten, waarbij diverse gewonden om het leven kwamen. Omdat inderdaad diverse gewonden onderweg stierven volgens de rapporten, is dit scenario niet onwaarschijnlijk. Het kan echter vooralsnog nog niet op steunbewijs rekenen

Bron:   http://www.zuidfront-holland1940.nl/

 

Terug naar monument Velsen Plein 1945.

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Gerrit zijn Laurentius Wolf, geboren Kruiningen 06-02-1891, overleden Velsen 27-04-1930. Huwde Zaandam 28-11-1918 Maria Jongewaard, geboren Zaandam 28-11-1896, overleden 1983.