Jan Dirk Rijvordt

hart

6 personen hebben Jan Dirk Rijvordt in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Jan Dirk Rijvordt
Voornaam Jan Dirk
Achternaam Rijvordt
Beroep Marinier 1e klasse
Geboortedatum 1 mei 1917
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensplaats Rotterdam
Overlijdensdatum dinsdag 14 mei 1940
Begraafplaats Schiedam, Erehof

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                          Jan Dirk Rijvordt. Bron OGS

 

Zijn naam is verbonden aan de Rijvordtlaan te Beverwijk. Raadsbesluit van 4 maart 1941.

Jan Dirk vertrok toen hij net 18 jaar oud was, op 09-05-1935, van Zeestraat 247 Wijk aan Zee en Duin als vrijwilliger bij de zeemacht (korpsmariniers) voor de tijd van zes jaar. Hij meldde zich bij de Marinierskazerne Oostplein 14 Rotterdam. Op 11-06-1936 vertrok hij naar de HrMs Schorpioen in Den Helder.   

Als marinier 1e klasse, stamboeknummer 4479 M, was hij op 7 mei 1940 teruggekeerd met de "Hr.Ms. van Galen " na een reis van 4 weken vanuit Nederlands-Indië. Op 10 mei 1940 kreeg het schip opdracht naar Rotterdam op te stomen en moest het vliegveld Waalhaven onder vuur nemen om zo de overgang van Duitse troepen over de Maasbruggen te beletten. Op de Nieuwe Waterweg, ter hoogte van Vlaardingen werd het schip aangevallen door Duitse jachtbommenwerpers. Door "near misses" werd grote schade aangericht. Als gevolg hiervan sneuvelde een bemanningslid en raakte er dertien gewond. Uiteindelijk werd het schip de Merwehaven binnen gebracht waar het al zinkende werd afgemeerd in het oostelijke bassin. De gedode en gewonden werden afgevoerd naar het ziekenhuis. De overige opvarenden, waaronder Rijvordt, werden ter beschikking gesteld van het Korps Mariniers (Marine-depôt) om de verdediging van Rotterdam te versterken. Onder leiding van de 1e luitenant der Mariniers K.M.R. Mr. C. de Jong hebben op 10 mei 1940 vanuit het Marine-depôt aan de van Mecklenburglaan de verdediging van de noordrand van Schiedam en Rotterdam op zich genomen. Bij deze troepen werden ook bemanningsleden van Hr.Ms. Van Galen ingedeeld. Na deel te hebben genomen aan gevechten nabij Overschie verliet Rijvordt in gezelschap van enkele andere mariniers op 14 mei met een motorvoertuig het gebied. De groep toog op weg naar Den Haag. Bij de Glimfabriek noord van Overschie stootten de mariniers op Duitse parachutisten waarmee zij in gevecht raakten. Door vijandelijk mitrailleurvuur sneuvelden vier mariniers, onder wie Rijvordt. Rijvordt werd begraven op de Gemeentelijke begraafplaats te Schiedam, Vak C – Erehof – Graf 6

Bron: Een straatje om in Beverwijk van Jan van der Linden (2003)

 

Genealogische gegevens.

Het gezin Rijvordt woonde in Amsterdam op de van Boetzelaerstraat 10. Op 09-01-1924 vertrokken zij naar Egmond aan Zee. In 1930 woonde weduwe Rijvordt-Mienes in Santpoort en in 1933 in IJmuiden. Niet lang daarna vertrok het gezin naar Beverwijk.

De ouders van Jan Dirk zijn Karel Rijvordt, geboren Amsterdam  05-11-1885, overleden voor 1930. Huwde Amsterdam 27-06-1912 Jannetje Margaretha Mienes, geboren Amsterdam 24-07-1886, overleden Bloemendaal 07-05-1961. Begraven Amsterdam “Vredehof”