Adriaan Versluis

hart

Herdenk Adriaan Versluis door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Adriaan Versluis
Voornaam
Achternaam Versluis
Beroep Fabrieksarbeider
Geboortedatum 9 maart 1922
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Hamburg, Neuengamme
Overlijdensdatum maandag 6 november 1944

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                        Adriaan Versluis. Bron www.ogs.nl

 

 

Zijn naam is vermeld op de bronzen plaquette die ligt bij de papierfabriek van Crown - van Gelder in Velsen-Noord.

 

 

Op de website van de Oorlogsgravenstichting treffen we het onderstaande aan over Adriaan Versluis, ingezonden door L. Huizinga. De foto van Adriaan is ook van www.ogs.nl.

Adriaan Versluis, het verhaal van mijn moeder

Plotseling stond hij daar in de deuropening, vertelde mijn moeder, een keurige jongeman die zich voorstelde als Adriaan Versluis uit Velsen en die opzoek was naar een onderduikadres. Hij was kort daarvoor door twee personen vanuit Friesland tot nabij het adres Tweemat A82 in Grootegast gebracht waar mijn ouders toen woonden en daar achtergelaten. Het zal begin 1944 zijn geweest.

Het verblijf aan de Tweemat heeft voor hem schijnbaar niet meer dan enkele maanden geduurd want op een nacht is hij, vermoedelijk door verraad, door de Duitsers van zijn bed gelicht en samen met mijn vader afgevoerd naar het Scholtenhuis in Groningen. Daar is Adriaan Versluis ingesloten en later op transport gesteld. Mijn vader is de volgende dag vrij gelaten.

Uit een rouwkaartje dat mijn ouders, vermoedelijk kort na de bevrijding, van de familie Versluis hebben ontvangen, bleek dat Adriaan op 6 november 1944, op 22 jarige leeftijd, in Neuengamme was overleden.

Bron: L.Huizinga

Geplaatst door L Huizinga op 23 november 2017

 

 

Volgens informatie gevonden op de website van de Vriendenkring Neuengamme heeft Adriaan zich onttrokken aan de Arbeitseinsatz en is daarom gearresteerd en gedeporteerd. Zij vermelden dat hij sinds 16-06-1944 in het PDA Amersfoort gevangengehouden werd. Op 10-09-1944 werd hij overgebracht naar concentratiekamp Neuengamme waar het gevangenenummer 49502 kreeg. Binnen 2 maanden overleed hij daar.

 

Genealogische gegevens.

Adriaan was ongehuwd.

De ouders van Adriaan zijn Marinus Versluis, geboren Spaarnwoude 12-05-1888, overleden, Huwde Velsen 01-06-1911 Elisabeth Geerlofs. Geboren Monnickendam 09-01-1887, overleden Velsen 30-09-1954.

Adriaan en het gezin van Marinus en Elisabeth woonden op Kruisstraat 6 Velsen-Noord. Vader Marinus heeft van januari 1906 tot mei 1953, ruim 46 jaar bij VGZ gewerkt. Hij was Cellulosemaker.