Franciscus Johannes van Gessel

hart

Herdenk Franciscus Johannes van Gessel door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam Frans
Achternaam van Gessel
Geboortedatum Circa 31 oktober 1929
Geboorteplaats Beverwijk
Overlijdensplaats Beverwijk
Overlijdensdatum zaterdag 16 juni 1945

 

 

 

 

 

Op 29 december 2019 vertelde Dr. Th. A. M. (Dik) van der Horst (geboren Beverwijk 19-05-1926) het volgende: Het was vlak na de bevrijding. In de etalage van Boumans aan de Groenelaan 5 (bijna hoek C.H. Moensstaat) worden foto's tentoongesteld van de intocht van de Canadezen in Beverwijk. Een buurjongen, Frans van Gessel, zoon van onderwijzer Ad van Gessel van Hendrik Burgerstraat 3, was bij de FLAK achter het station geweest. "Ik heb nog wat meegenomen. Wil je het zien?" vroeg hij. "Nee" zij ik, "ik ga de foto’s van de bevrijding bekijken bij Boumans". Een minuut of tien later hoorde ik een harde knal. Een projectiel was geëexplodeerd op de zolder waardoor Frans van Gessel zwaar gewond raakte en later is overleden.

 

Terug naar Na-oorlogse slachtoffers.

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Frans zijn Adriaan Franciscus Jacobus van Gessel, onderwijzer, geboren Oost- en West- Souburg 14-08-1898, Huwde Vlissingen 17-08-1922 Maria Sophia Theodora van Dierendonk, geboren Kellen (Kreis Cleve) 20-09-1895.

Ad van Gessel kwam in 1913 naar Beverwijk om opgeleid te worden tot onderwijzer aan de Bisschoppelijke Kweekschool aan de Baanstraat. Reeds in 1920 kreeg hij zijn benoeming tot onderwijzer aan de Kweekschool.