Derk Nicolaas Breukelaar

hart

2 personen hebben Derk Nicolaas Breukelaar in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam
Achternaam Breukelaar
Beroep Advocaat en Procureur
Geboortedatum 11 februari 1896
Geboorteplaats Beverwijk
Overlijdensplaats Exloo
Overlijdensdatum dinsdag 19 september 1944
Begraafplaats Groningen, Selwerderhof

 

 

 

Mr. Derk Nicolaas Breukelaar werd op 19-09-1944 in de bossen van Exloo geëxecuteerd door een executiepeloton waaraan Klaas-Carel Faber deelnam.

Een dochter van Derk geeft het onderstaande antwoord aan een journalist van TheKarskenTimes:

"M. Karsten (83) uit Veenendaal zoekt rechtvaardigheid maar kent aarzeling. Haar vader, de Groningse advocaat Derk Nicolaas Breukelaar, nam het op voor Joodse medeburgers en was hoofd van de Ordedienst, een illegale organisatie die moest toezien op een vreedzame overgang na de capitulatie van Duitsland. Hij werd ook in de bossen van Exloo, Drenthe, geëxecuteerd. 'Laat ze maar aan de jas trekken van Faber. Aan de andere kant wil ik niet de indruk wekken dat ik wraak zoek. Ik geloof in de hemelse gerechtigheid en daar geef ik het graag aan over.''

Arnold Karskens schrijft een artikel over de laatste NederNazi, Klaas Faber. De verbinding met de IJmond is de geslaagde aanslag op Pieter Faber door Hannie Schaft. Het hele verhaal leest u hier. Een deel hieronder.

Het rustige bestaan werd in juni 1944 wreed verstoord toen vader Pieter Faber, een notoire NSB-er, werd doodgeschoten door verzetstrijdster Hannie Schaft, bekend als ‘het meisje met het rode haar’. Bij Klaas en zijn twee jaar oudere broer Pieter ontstond ‘een laaiend wraakgevoel’ volgens een Nederlands reclasseringsrapport. Ze gingen zich te buiten aan martelingen en liquidaties toen ze als Wachtmeesters der Staatpolitie werden gedetacheerd in Groningen bij een regionale afdeling van de Duitse geheime politie, de Sicherheitspolizei(SIPO) en de geheime dienst, de Sicherheitsdienst (SD).

Zo begeleidde Klaas-Carel Faber vijf verzetsmensen; Johannes Borgdorff, Derk Breukelaar, Roelof Radersma, Johan Wagenaar en Andries Wedzinga naar hun executieplaats in Exloo op 19 september 1944. Aangekomen moesten de arrestanten op hun buik liggen waarna het vuurpeloton, onder wie Klaas-Carel, zich opstelde. ‘Ik durfde echter de consequentie van niet schieten eigenlijk niet te aanvaarden. Zodoende had ik mijn pistool dus ook gereed’, verklaart hij later. Zijn broer Pieter zou in zijn plaats hebben geschoten. Medeschutter Helmut Schäper wijst echter naar Klaas-Carel Faber die volgens hem ‘één’ persoon doodschoot. Ook een ander lid van het executiepeloton wijst in zijn richting. ‘Ik ben van mening dat Faber ook één persoon heeft doodgeschoten.’

 

Genealogische gegevens.

Derk Huwde Dokkum 06-01-1926 Froukje Viersen, geboren Anjum gemeente Oostdongeradeel 28-11-1903, overleden Groningen 15-01-1975.

De ouders van Derk zijn Hendrik Breukelaar, fabrikant, geboren Aalten 02-02-1863, overleden Beverwijk 02-05-1936. Huwde Warmenhuizen 24-05-1894 Antje Paarlberg, geboren Warmenhuizen 25-02-1871, overleden Beverwijk 05-10-1927.