Willem Cornelis Wardenaar

hart

Een persoon heeft Willem Cornelis Wardenaar in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Willem Cornelis Wardenaar
Voornaam Wim
Achternaam Wardenaar
Beroep Fabrieksarbeider
Geboortedatum 15 maart 1921
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Bonhagen gemeente Norg
Overlijdensdatum zondag 8 april 1945
Begraafplaats Loenen, Nationaal Ereveld. A 991

 

 

 

Wim Wardenaar. Foto en info van www.ogs.nl

Zie ook Wim Wardenaar sr.

Het gezin Wardenaar is actief in het verzet. Vader Wim en zijn zonen Henk en Wim. Wim jr. blijft aanvankelijk in Velsen-Noord werken maar omdat het te gevaarlijk werd door de razzia's verhuist hij toch naar Groningen. Hij wordt op 23-03-1945 in Winsum gearresteerd en op 8 april daar op volgend in Norg gefusilleerd.

Zie de website Traces of War voor info over de executies in Norg en de navolgende informatie over Wim jr.: Wardenaar werd geboren in Velsen op 15 maart 1921 als zoon van Willem Cornelis Wardenaar en Maria Klaassen. Hij was ongehuwd, van beroep fabrieksarbeider en gereformeerd. Wardenaar woonde destijds tijdelijk in Sappemeer op het adres Borgercompagniestraat 5. De verzetskaart van Wardenaar geeft aan dat hij deelnam aan de K.P. (Knokploeg), de L.O. (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers), de B.S. (Binnenlandse Strijdkrachten) en de O.D. (Ordedienst). Zijn schuilnaam was: ‘Jo’.Hij trad op als koerier en pleegde onder andere sabotage met de broers Meint en Rienk Zwerver, die op dezelfde dag als hij werden aangehouden. Op 23 maart 1945 is hij in Groningen door onder andere de SD'ers Siert Bruins en August Neuhauser gearresteerd. Wardenaar stierf in Bonhagen, gemeente Norg, op 24-jarige leeftijd. In Velsen is een straat naar hem vernoemd. Postuum is hem het Verzetsherdenkingskruis verleend. Hij is herbegraven op het Ereveld te Loenen.

 

Zie ook het boekje Eén koers, één strijd, De Vrijheid van Guus Hartendorf.

Terug naar monument Velsen Plein 1945.

 

Genealogische gegevens.

Wim was ongehuwd.

De ouders van Wim zijn Willem Cornelis Wardenaar, geboren Amsterdam 19-01-1885, overleden Cham Duitsland 23-04-1945 op een dodenmars uit Buchenwald. Huwde Amsterdam 15-10-1914 Maria Klaassen, geboren Harderwijk 16-11-1891, overleden.