Leonard Diederik den Dulk

hart

Herdenk Leonard Diederik den Dulk door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam
Achternaam den Dulk
Beroep Assistent Machinist
Geboortedatum 9 maart 1920
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Atlantische Oceaan a/b SS Serooskerk
Overlijdensdatum zondag 6 december 1942
Begraafplaats Zeemansgraf

 

 

 

 

De Serooskerk werd getorpedeerd door de Duitse U-155 op de Atlantische Oceaan in benaderde positie 37N 38W waarbij alle 84 opvarenden zijn omgekomen.

 

Het onderstaande relaas over de ondergang van de Serooskerk van de website van de oorlogsgravenstichting.
Doekele de Boer had zijn stuurmansopleiding gevolgd aan de Terschellinger Zeevaartschool en in 1925 zijn eerste rang gehaald. Hij was in dienst van de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij.

In augustus 1942 voer als hij kapitein van de Zuiderkerk in een konvooi van 28 schepen op de Atlantische Oceaan, op weg naar Engeland. Vier Britse oorlogsschepen voeren mee als bescherming tegen onderzeeërs, maar bij de Azoren werd het konvooi toch aangevallen. De Zuiderkerk kreeg op 28 augustus een torpedo in het voorruim en maakte water. Het lukte niet voldoende water weg te pompen en 's avonds om half elf gaf De Boer het commando het schip te verlaten. Hij had op dit soort noodsituaties geoefend met zijn bemanning, daarom konden in een ordelijke actie alle opvarenden in veiligheid worden gebracht op een escorteschip. Nagenoeg de hele bemanning van de Zuiderkerk werd met z'n kapitein overgeplaatst op de even grote vrachtvaarder ss Serooskerk.

Met dit schip vertrok kapitein de Boer op 26 november 1942 uit Loch Ewe (Schotland) naar Durban. Aanvankelijk voer de Serooskerk in konvooi, maar op 5 december kreeg een aantal schepen, waaronder de Serooskerk, bevel om het konvooi te verlaten en op eigen gelegenheid verder te varen. Waarom dat bevel gegeven is, valt niet meer te achterhalen, want van de Serooskerk zelf is daarna niets meer vernomen.

Bron: Boek Elk mens telt geschreven door Jan Heerze in opdracht van de Oorlogsgravenstichting. Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 19 juli 2014

 

Terug naar monument Velsen Plein 1945.

 

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Leonard zijn Leendert Dirk den Dulk, geboren 's-Gravenhage 09-02-1883, overleden Velsen 21-03-1965. Huwde Den Helder 12-04-1907 Catharina Johanna Zoetelief, geboren Den Helder 06-11-1884, overleden.