Pieter Machiel Konkelaar

hart

Herdenk Pieter Machiel Konkelaar door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Pieter Machiel Konkelaar
Voornaam
Achternaam Konkelaar
Beroep Stoker 1 Koninklijke Marine
Geboortedatum 20 mei 1908
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats 55 mijl Noordwest Algiers, a/b HRMS Isaac Sweers
Overlijdensdatum donderdag 1 januari 1970

 

 

 

 

De foto en het onderstaande van Wikipedia.

Gedurende inzet bij Operatie Torch, de geallieerde invasie van het door Vichy Frankrijk bestuurde Frans Noord-Afrika, werd Hr. Ms. Isaac Sweers op 13-11-1942 om kwart over zes in de ochtend tot zinken gebracht. Ze kreeg op 55 mijl ten noordwesten van Algiers twee torpedo voltreffers van de Duitse U-boot U-431. De eerste raakte een volle olietank terwijl de tweede direct onder de brug en de officiersmess insloeg. Door de tweede torpedo werden 13 officieren die in hun hutten bij de longroom sliepen op slag gedood. Van de officieren hebben alleen de gezagvoerder, die op de brug stond, en een van de officieren die dienst had, de ondergang overleefd.

Een aantal bemanningsleden kwam in zee om door brandende olie uit het getroffen schip die zich over het wateroppervlak had verspreid. Na korte tijd kwamen ook de dieptebommen en andere munitie van de Isaac Sweers tot ontploffing. Van de 194 man die de Isaac Sweers bij haar laatste reis aan boord had vonden er 103, waaronder vijf Britten, de dood. De overlevenden werden door de bewapende Britse trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered.

 

Uit de IJmond omgekomen bij deze scheepsramp  Pieter Konkelaar   Hendrik Kuiper  

 

Genealogische gegevens.

Pieter huwde Johanna Cornelia Demmers.

De ouders van Pieter zijn Johannes Frederik Konkelaar, geboren Coevorden 20-05-1871, overleden Velsen 25-11-1945. Huwde Velsen 23-05-1901 Jannetje Limburg, geboren geboren Uitgeest 27-02-1868, overleden Velsen 21-05-1929.