Levie Zwalf

hart

2 personen hebben Levie Zwalf in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Levie Zwalf
Voornaam Louis
Achternaam Zwalf
Geboortedatum 17 maart 1889
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensplaats Auschwitz
Overlijdensdatum dinsdag 26 januari 1943

 

 

 

Foto van Louis Zwalf. Bron: Kleinzoon Wim Zwalf.

 

Louis werd op op 23 of 28 januari 1943 vanuit Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz.
Op de achterzijde van een kaartje staat T -> 23-1-43 en op de voorzijde staat in rood tr 28-1-43 (Beide gegevens van iTS Bad Arolsen). Navraag naar de juiste transportdatum moet gedaan worden bij Westerbork.

 

Louis Zwalf zijn broer Hartog Naphtalie Zwalf verhuisde in december 1924 naar Velsen. Hartog werkte op het laboratorium van de papierfabriek Van Gelder Papier in Velsen-Noord. Hij woonde Melklaan 107 Velsen met vrouw Jetta Barnstein en dochtertje Hanna.

Louis verhuisde met zijn vrouw Johanna Pampel en zoon Jospeh op 07-03-1927 van Amsterdam naar Melklaan 43 Velsen, (bron Persoonskaart). Hij ging werken als electricien, waarschijnlijk bij Hoogovens. In 1930 verhuizen zij naar Zeeweg 80rood IJmuiden.

In juni 1937 slaagt hun zoon Joseph voor het examen aan de R.H.B.S. te IJmuiden. Joseph speelde Hockey bij De Strawberries. De laatst vermelde opstelling van "Zwalf" lezen we in de IJmuider Courant van Paas zaterdag 12-04-1941.  In april 1942 ontsnapt Joseph aan de Holocaust. Hij slaagt er in als Engelandvaarder de overkant te bereiken.

 

Johanna Pampel heeft de Holocaust overleefd. Zij duikt onder. In het boek "Een stevige pleister op mijn neus"", Heemskerkse herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog van de Historische Kring Heemskerk lezen we op pagina 61 het onderstaande relaas.

De man van mevrouw Pampel, Louis Zwalf die bij Hoogovens werkte, was tijdens een razzia opgepakt toen zij beiden de zuster van Johanna in Amsterdam waren gaan bezoeken. Alleen de mannen waren toen opgepakt. In de nacht is Johanna Pampel vanuit Beverwijk, waar zij zeer waarschijnlijk eerst was ondergedoken, via de Waterakkers het tuinderijgebied tussen de Jan Ligthartstraat en Maerten van Heemskerckstraat door twee vrouwen van de ondergrondse bij ons op het adres Oosterstreng 39 gebracht. Het huis bestaat niet meer. Zij heeft in grote angst geleefd en moest zich verschuilen in huis als er bezoek kwam. Ook mijn moeder leefde in grote angst want er waren veel Duitsers in Heemskerk, vooral in de duinen. Mevrouw Pampel moest uiteraard overdag altijd binnen blijven. Soms ging mevrouw Borst 's-avonds heel laat met haar wandelen door de tuinen naar het Molenbos. Na enige tijd kreeg mijn vader van verschillende mensen te horen dat er mensen waren, die wisten dat wij een joodse vrouw in huis hadden. Ook werden we bedreigd! Er is toen weer een andere schuilplaats voor haar gezocht. Zij is toen bij iemand in de Zeestraat in Beverwijk ondergedoken geweest en heeft daar maanden onder de vloer gezeten.

Mevrouw Pampel overleefde de oorlog. Op de dag in mei dat ik als zevenjarig kind aangenomen werd in de rooms-katholieke kerk in 1945 kwam Johanna Pampel ons bedanken met een grote bos bloemen. Ik smeekte of zij met ons mee wilde naar de kerk en ook om thuis het feest te vieren. Ze was toen erg bang omdat er nog veel Duitsers in Heemskerk waren en soms razzia's werden gehouden door de kerkdeuren te sluiten. Maar mijn moeder overtuigde haar dat de oorlog echt over was en zij is die dag bij ons gebleven. Ik zag tranen in haar ogen toen zij in de Laurentiuskerk zat met mijn moeder. In 1962 overleed mevrouw Pampel in Amsterdam. Haar man is nooit teruggekeerd, Hij was na de razzia in Amsterdam naar Westerbork overgebracht en van daar op transport gesteld naar Auschwitz. Drie dagen na aankomst is hij omgekomen. Ook de zuster van mevrouw Pampel, Frederica Mossel-Pampel, heeft de oorlog overleefd. Ook zij was in Heemskerk ondergedoken.

 

Louis is vermeld op het Hoogovenmonument aan de Wenckebachstraat te Velsen-Noord.

 

Zie     www.joodsmonument.nl

Voor info over het Hoogovenmonument zie: Hoogovenmonument.

Terug naar de 69 namen op het Hoogoven monument Wenckebachstraat Velsen-Noord.

Terug naar Velsen Joodse gemeenschap.

 

Genealogische gegevens.

Louis huwde Zaandam 01-11-1917 Johanna Pampel, geboren Amsterdam 07-10-1890, overleden Amsterdam 28-02-1962. Dochter van Jacob Pampel en Bloeme Groene. (zus van Frederika Pampel die gehuwd was met Abraham Mossel)

Hun zoon Joseph Zwalf werd geboren Amsterdam 19-09-1918. Na zijn ontsnapping naar Engeland kwam Joseph in Australië terecht. Hij huwde te Melbourne in juni 1943 Patricia Mary Charlton. Zij kregen 2 zonen.

De ouders van Louis zijn Joseph Zwalf, geboren Amsterdam 09-04-1841, overleden Apeldoorn 31-07-1910. Huwde Amsterdam 24-11-1887 Hanna Carels, geboren Amsterdam 16-06-1855, overleden Bloemenaal 26-06-1936.