Willem van der Zon

hart

4 personen hebben Willem van der Zon in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam
Achternaam van der Zon
Beroep Boer
Geboortedatum 10 april 1895
Geboorteplaats Lisse
Overlijdensplaats Haarlem
Overlijdensdatum dinsdag 16 januari 1945

 

 

 

Willem woonde op zijn boerderij Buitenhuizerweg 5 Velsen.

Op 18 juni 2022 schreef Jaap W van der Veldt het onderstaande in het gastenboek:
Oorlogsslachtoffer Willem van der Zon is niet buiten op het erf vermoord maar in de woonkamer. Ik was zijn petekind en lag met mijn broer te slapen in de alkoof van de keuken. Toen we 's morgens in de kamer kwamen was er een heel lang bloedspoor van de vloerbedekking via de muur naar het plafond. Ook een chaos die achteraf getuigde van een schermutseling in de kamer. Er werd 's avonds op de deur geklopt en mijn tante An zei "Willem doe niet open" maar hij bleek dat toch gedaan te hebben. Bij de schermutseling is mijn vader in zijn dijbeen geschoten. 's Morgens werden wij op het erf geroepen en daar stond de kist met mijn oom erin. Vreselijk, "Zeg maar dag ome Willem" zei mijn vader. En zo deden wij. De verzetmensen waren uit op eten en gebruikten de hun ter beschikking gestelde wapens daarvoor. Het was een ijzige tijd.
Jaap w van der veldt.

 

In het boek "Recht op Wraak" van Jack Kooistra en Albert Oosthoek lezen we op blz. 265 in het hoofdstuk "bedrijfsongevallen" het volgende:

Op 16 januari 1945 om ongeveer 20:30 is Van der Zon voor zijn woning overvallen door een groep van zeker vier mannen. Hij werd tegen de grond gewerkt en bij het opstaan gesommeerd zijn handen op de rug te doen. Naar de mening van de overvallers ging dat niet snel genoeg, waarop hij onder andere in de buik is geschoten. In totaal zijn vijf schoten gelost, terwijl het slachtoffer ook nog een bajonetsteek in een dij kreeg. Hij overleed in de Mariastichting in Haarlem. Hoewel er geruchten gingen dat hij politiek onbetrouwbaar zou zijn, is dit moeilijk te geloven, want in zijn boerderij verleende hij onderdak aan onderduikers. Bij deze affaire zijn onder anderen Jakobus Johannes Hendrikus van der Haas, Pieter Cornelis van der Haas, Jacobus Friedrich van der Heijden, Dirk van der Heijden en Peter van Sloten betrokken geweest. Twee leden van de politie, Arie Wittebrood en Cornelis Butterman, werden ervan beschuldigd de fatale schoten te hebben afgevuurd. Op 20 november 1953 stonden beiden onder grote publieke belangstelling terecht voor de Bijzondere Strafkamer van de Haarlemse rechtbank. Tegen hen werd negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gevorderd. Twee weken later, op 3 december 1953, volgde ontslag van rechtsvervolging. Naar het oordeel van het rechtscollege was het feit gepleegd om het algemeen belang te dienen.

 

Alle betrokkenen zijn op gewelddadige manier, gefusilleerd als represaille door de Duitsers, om het leven gekomen op 27-02-1945 en 07-03-1945.

Jakobus Johannes Hendrikus van der Haas woonde in Haarlem en was lid van het verzet. Zie www.ogs.nl

Pieter Cornelis van der Haas woonde in Haarlem en was lid van het verzet. Zie www.ogs.nl

Jacobus Friedrich van der Heijden woonde en Haarlem en was lid van de N.B.S.  Zie www.ogs.nl

Dirk van der Heijden woonde in Haarlem niet bekend of hij lid van het verzet was. Zie www.ogs.nl

Peter van Sloten woonde in Haarlem en was lid van het verzet. Zie www.ogs.nl

 

Genealogische gegevens.

Willem huwde Amsterdam 07-04-1926 Anna Maria van der Veldt, geboren Sloten 02-10-1897, overleden.

De ouders van Willem zijn Matthias van der Zon en Jacoba Zandbergen