Geert Drenth

hart

Herdenk Geert Drenth door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam
Achternaam Drenth
Beroep Melkventer
Geboortedatum Circa 1921
Geboorteplaats Velsen
Overlijdensplaats Velsen
Overlijdensdatum woensdag 24 januari 1945

 

 

 

 

De vader van Geert werkte als verpleger op het Provinciaal Ziekenhuis in Santpoort. Zij woonden Wüstelaan 18. (adresboek Velsen 1940). Na de oorlog op Wüstelaan 14 Santpoort-Zuid.

 

Geert Drenth en Arie de Vroome en een onbekende 3e zijn waarschijnllijk bij het slopen van het huis van Willem van der Ham onder het puin terechtgekomen en aan hun verwondingen overleden. Volgens het adresboek Velsen van 1943 woonde de schilder W.J.H. van der Ham op Melklaan 117 te Velsen-Noord.

Arie de Vroome overleed de 23e januari 1945 om 15:00uur, Geert Drenth de 24e januari om 15:00uur.

Wim Vermeij schrijft daarover in zijn dagboek het volgende op 10 februari 1945: Afbraak, deze ontzettende, moedwillige vernieling door volk dat zich “Hollanders” noemt, maar dat ze moesten doodgooien, gaat nog voort. Er zijn 3 slopers gesneuveld onder ’t puin van Willem vd. Ham zijn huis. Wat blijft nog over van Velsen-N? Dit is al weg: Koningsweg vanaf Hoogovens, Schulpweg, Melklaan, Pelsstraat, Duinvlietstraat, Schoonoortstraat, Wijkerstraatweg, (Brandjes–pont en Melklaan–Pont) Hoek Corverslaan tot en met kerk staat nog. Banjaertstraat, Smidt van Gelderstraat. Kapelaan Keet heeft met z’n parochianen de Bond, Gezellenhuis en Roozendaal en Kok weg moeten halen. Ze zijn nog bezig.

In IJmuiden (O) idem. Vanuit ’t kantoor zien we de watertoren, Hoogovens, PEN en Papierfabriek. Alle straten tussen Paterskerk en Stationsweg–Kalverstraat–Velserduinplein zijn al bijna weg. Alles puin en iedere keer als je er langs fietst stijgt de woede in je op. Fietsen maar, dan zie je het niet. Wat ’n tijd.

 

Genealogische gegevens.

Geert was ongehuwd.

De ouders van Geert zijn Auke Drenth, geboren Makkinga 22-12-1891, overleden. Huwde Schoten 03-01-1917 Catharina Kuijpers, geboren Haarlem 24-10-1892, overleden.