Arie de Vroome

hart

Herdenk Arie de Vroome door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam
Achternaam de Vroome
Beroep Betonarbeider
Geboortedatum Circa 1921
Geboorteplaats Lemsterland
Overlijdensplaats Velsen
Overlijdensdatum dinsdag 23 januari 1945

 

 

 

 

 

Geert Drenth, Pieter Foekema en Arie de Vroome zijn bij het slopen van het huis van Willem van der Ham onder het puin terechtgekomen en aan hun verwondingen overleden. Volgens het adresboek Velsen van 1943 woonde Schilder W.J.H. van der Ham op Melklaan 117 te Velsen-Noord.

Arie de Vroome overleed de 23e januari 1945 om 15:00uur, Geert Drenth de 24e januari om 15:00uur en Pieter Foekema de 24e januari om 16:00uur.

Wim Vermeij schrijft daarover in zijn dagboek het volgende op 10 februari 1945: Afbraak, deze ontzettende, moedwillige vernieling door volk dat zich “Hollanders” noemt, maar dat ze moesten doodgooien, gaat nog voort. Er zijn 3 slopers gesneuveld onder ’t puin van Willem vd. Ham zijn huis. Wat blijft nog over van Velsen-N? Dit is al weg: Koningsweg vanaf Hoogovens, Schulpweg, Melklaan, Pelsstraat, Duinvlietstraat, Schoonoortstraat, Wijkerstraatweg, (Brandjes–pont en Melklaan–Pont) Hoek Corverslaan tot en met kerk staat nog. Banjaerdstraat, Sm.v.Gelderstraat. Kap. Keet heeft met z’n parochianen de Bond, Gezellenhuis en Roozendaal en Kok weg moeten halen. Ze zijn nog bezig.

In IJmuiden (O) idem. Vanuit ’t kantoor zien we de watertoren, Hoogovens, Pen en Papierfabriek. Alle straten tussen Paterskerk en Stationsweg–Kalverstraat–Velserduinplein zijn al bijna weg. Alles puin en iedere keer als je er langs fietst stijgt de woede in je op. Fietsen maar, dan zie je het niet. Wat ’n tijd.

 

Genealogische gegevens.

Arie was ongehuwd.

De ouders van Arie zijn Jan de Vroomem geboren Den Helder 04-09-1895, overlden. Huwde Lemsterland 02-06-1916 Gepke Scheffer, geboren Bunschoten 25-09-1895, overleden.