Jan Huisman

hart

Een persoon heeft Jan Huisman in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Jan Huisman
Voornaam Jan
Achternaam Huisman
Beroep Sleepbootkapitein
Geboortedatum 28 februari 1912
Geboorteplaats Koog aan de Zaan
Overlijdensplaats Edam
Overlijdensdatum woensdag 21 februari 1945
Begraafplaats Santpoort, De Biezen

 

 

 

Dankbetuiging van weduwe Huisman-Post na het overlijden van dochter Anneke. Bron IJmuider Courant van 22-01-1947.

 

 

Jan voer als kapitein op de sleepboot "Hellegat" waarmee men ‘s nachts tijdens de hongerwinter dekschuiten over het IJsselmeer sleepte om voedsel op te halen. Op de bewuste datum zijn ze te laat uit Amsterdam vertrokken en bij het krieken van de dag verscheen er een geallieerd jachtvliegtuig. Ondanks dat de "Hellegat" uitgerust was met Nederlandse- en rodekruisvlaggen beantwoorde deze jager het vuur van een Duitse jager die in de buurt was. Bij dit vuurgevecht kwamen drie bemanningsleden van de "Hellegat" direct om. Martinus Henkes, Jan Huisman en Engel KoomenBertus Bron was bij deze beschieting overboord gesprongen om aan de kogelregen te ontkomen. Na afloop riep hij nog maar de sleep kon hem niet meer bereiken. Zijn ontzielde lichaam is eerst een maand later gevonden. De overlijdensakte met de toevoeging "overleden bevonden" werd op 21-03-1945 in de gemeente Edam opgemaakt. Alle vier de slachtoffers woonden in de gemeente Velsen.

De "Hellegat" kon niet meer op eigen kracht varen en is later door Volendamse vissers naar de haven teruggesleept en zodoende is de overlijdensakte in Edam opgemaakt.

 

 

Informatie over de voedselvoorziening in de hongerwinter 1944-1945 over het IJsselmeer op Wikipedia

Een tekening met informatie over de stoomsleepboot "Hellegat" treft u aan op www.kombuispraat.nl

Twee foto's van de stoomsleepboot "Hellegat" treft u aan op www.binnenvaart.eu

Een filmpje op You Tube met daarin een glimp van de "Hellegat"  vananf minuut 2:00, 18 seconden.

 

 

Genealogische gegevens.

Jan Huisman huwde Velsen begin juni 1944 Helena Post. Helena was in verwachting. Hun dochter Anna Maria (Anneke) werd circa juni 1945 geboren. Anneke overleed na een ziekbed slechts 19 maanden oud in Haarlem op 10-01-1947

De ouders van Jan zijn Frederik Huisman, geboren Koog aan de Zaan 20-10-1877, overleden Velsen 03-05-1957. Huwde Koog aan de Zaan 23-09-1905 Maria de Boer, geboren Zaandam 14-12-1883, overleden Velsen 15-02-1957. Ten tijde van het overlijden van Jan woonden zijn ouders in Zutphen. (Festung IJmuiden was grotendeels ontruimd).