Martinus Henkes

hart

2 personen hebben Martinus Henkes in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Martinus Henkes
Voornaam
Achternaam Henkes
Beroep Hulpsluismeester
Geboortedatum 5 september 1895
Geboorteplaats Den Helder
Overlijdensplaats Edam
Overlijdensdatum woensdag 21 februari 1945
Begraafplaats Santpoort, De Biezen

 

 

 

Martinus, als 1e stuurman op het SS Arendskerk. Hij staat rechts op deze foto. Foto van kleinzoon Frans Henkes.

 

Martinus voer op de sleepboot "Hellegat" waarmee men ‘s nachts tijdens de hongerwinter dekschuiten over het IJsselmeer sleepte om voedsel op te halen. Op de bewuste datum zijn ze te laat uit Amsterdam vertrokken en bij het krieken van de dag verscheen er een geallieerd jachtvliegtuig. Ondanks dat de "Hellegat" uitgerust was met Nederlandse- en rodekruisvlaggen beantwoorde deze jager het vuur van een Duitse jager die in de buurt was. Bij dit vuurgevecht kwamen drie bemanningsleden van de "Hellegat" direct om. Martinus Henkes, Jan Huisman en Engel KoomenBertus Bron was bij deze beschieting overboord gesprongen om aan de kogelregen te ontkomen. Na afloop riep hij nog maar de sleep kon hem niet meer bereiken. Zijn ontzielde lichaam is eerst een maand later gevonden. De overlijdensakte met de toevoeging "overleden bevonden" werd op 21-03-1945 in de gemeente Edam opgemaakt. Alle vier de slachtoffers woonden in de gemeente Velsen.

De "Hellegat" kon niet meer op eigen kracht varen en is later door Volendamse vissers naar de haven teruggesleept en zodoende is de overlijdensakte in Edam opgemaakt.

 

 

Informatie over de voedselvoorziening in de hongerwinter 1944-1945 over het IJsselmeer op Wikipedia

Een tekening met informatie over de stoomsleepboot "Hellegat" treft u aan op www.kombuispraat.nl

Twee foto's van de stoomsleepboot "Hellegat" treft u aan op www.binnenvaart.eu

Een filmpje op You Tube met daarin een glimp van de "Hellegat"  vananf minuut 2:00, 18 seconden.

 

 

Genealogische gegevens.

Martinus huwde Amsterdam 29-08-1923 Geertje Balk, geboren Amsterdam 18-02-1899, overleden. Dochter van Jan Balk en Wilhelmina Maria Nieuwerf.

De ouders van Martinus zijn Albert Henkes, geboren Texel 02-12-1868, overleden Velsen 30-12-1951. Huwde Den Helder 02-03-1893 Margaretha Smak, geboren Den Helder 02-01-1874, overleden Velsen 21-09-1960.