Albertus Bron

hart

2 personen hebben Albertus Bron in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam Bertus
Achternaam Bron
Beroep Machinist
Geboortedatum 17 oktober 1922
Geboorteplaats Scheveningen
Overlijdensplaats Edam
Overlijdensdatum woensdag 21 februari 1945
Begraafplaats IJmuiden, Westerbegraafplaats

 

 

 

 

 

 

Bertus voer als machinist op de sleepboot "Hellegat" waarmee men ‘s nachts tijdens de hongerwinter dekschuiten over het IJsselmeer sleepte om voedsel op te halen. Op de bewuste datum zijn ze te laat uit Amsterdam vertrokken en bij het krieken van de dag verscheen er een geallieerd jachtvliegtuig. Ondanks dat de "Hellegat" uitgerust was met Nederlandse- en rodekruisvlaggen beantwoorde deze jager het vuur van een Duitse jager die in de buurt was. Bij dit vuurgevecht kwamen drie bemanningsleden van de "Hellegat" direct om. Martinus Henkes, Jan Huisman en Engel KoomenBertus Bron was bij deze beschieting overboord gesprongen om aan de kogelregen te ontkomen. Na afloop riep hij nog maar de sleep kon hem niet meer bereiken. Zijn ontzielde lichaam is eerst een maand later gevonden. De overlijdensakte met de toevoeging "overleden bevonden" werd op 21-03-1945 in de gemeente Edam opgemaakt. Alle vier de slachtoffers woonden in de gemeente Velsen.

De "Hellegat" kon niet meer op eigen kracht varen en is later door Volendamse vissers naar de haven teruggesleept en zodoende is de overlijdensakte in Edam opgemaakt.

 

 

Informatie over de voedselvoorziening in de hongerwinter 1944-1945 over het IJsselmeer op Wikipedia

Een tekening met informatie over de stoomsleepboot "Hellegat" treft u aan op www.kombuispraat.nl

Twee foto's van de stoomsleepboot "Hellegat" treft u aan op www.binnenvaart.eu

Een filmpje op You Tube met daarin een glimp van de "Hellegat"  vananf minuut 2:00, 18 seconden.

 

 

Genealogische gegevens.

Bertus is de zwager van Engel Koomen.

Bertus huwde Velsen eind januari 1944 Aagje Sophia Hendrika Koomen. Dochter van Willem Koomen en Alida Geertruida de Vries. Bertus en Aagje woonden Berkenstraat 7 IJmuiden.

Aagje hertrouwde begin december 1948 Cor van Zonderen.

De ouders van Bertus zijn Albertus Bron, geboren Scheveningen 26-08-1889, overleden. Huwde 's-Gravenhage Jacoba Grootveld, geboren Scheveningen 22-12-1890, overleden Velsen 22-06-1935. Bertus werd in het graf van Jacoba bijgezet.