Cornelis Pat

Voornaam Cornelis
Achternaam Pat
Beroep Stucadoor
Geboortedatum 28 november 1906
Geboorteplaats 's Gravenhage
Overlijdensplaats Velsen
Overlijdensdatum zondag 26 maart 1944

 

 

 

 

Terug naar:  Bombardementen op Velsen

 

Cornelis Pat en zijn kameraad Nitie Mardjan kwamen om bij het bombardement op de Schnellbootbunkers in IJmuiden dat plaatsvond op 26 maart 1944 van 13:30 tot 14:45 door 390 bommenwerpers die ruim 600 ton bommen hebben afgeworpen.

Waarom deze twee mannen uit Den Haag op het verkeerde moment in het havengebied van IJmuiden waren is een vraag die nog beantwoord moet worden.

De kameraadschap blijkt uit onderstaande krantenberichten die te vinden zijn op de website www.cbg.nl (het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag).

19440327 Drie berichten PatC CBG.jpg

 Bij het bombardement op de Schnellbootbunker waren 8 slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit te betreuren. Bij de Kriegsmarine vielen 12 doden en bij de FLAK (Flugzeug Abwehr Kanone) vielen 7 doden naast een aantal vermisten. Bron: Oorlogsstorm over zee en Havens. IJmuiden 1939-1946 van Ger van der Burg,hoofdstuk 23. De Dienst Identificatie en Berging (DIB) heeft een lijst opgesteld waarop aangegeven staat dat er op die dag 37 Duitse slachtoffers vielen.

De namen van de 8 Nederlandse slachtoffers zijn:

Cornelis Pat,   Josef Th. de Haan,   Frederikus Chr. Cottaar,   Klaas Sikkes,   Louis Nieuwenhoff,   Nitie Mardjan,   Cornelis Hof,   Cornelis Joh. van der Wateren.