Nitie Mardjan

hart

Herdenk Nitie Mardjan door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Voornaam Nitie
Achternaam Mardjan
Beroep Chauffeur
Geboortedatum 15 augustus 1904
Geboorteplaats Uteran Ned. Indië
Overlijdensplaats Velsen
Overlijdensdatum zondag 26 maart 1944

 

 

 

 

Terug naar:  Bombardementen op Velsen

 

 

Nitie en zijn kameraad Cornelis Pat kwamen om bij het bombardement op de Schnellbootbunkers in IJmuiden dat plaatsvond op 26 maart 1944 van 13:30 tot 14:45 door 390 bommenwerpers die ruim 600 ton bommen hebben afgeworpen.

Waarom deze twee mannen uit Den Haag op het verkeerde moment in het havengebied van IJmuiden waren is een vraag die nog beantwoord moet worden.

Op 1 juli 2020 schreef de kleinzoon van Cornelis Pat, Mick Pat, het volgende in het gastenboek: Ik ben eens zitten grasduinen op internet en was een zoektocht begonnen naar mijn Opa Cornelis Pat die in 1944 is omgekomen bij een bombardement tijdens de bouw van een van de bunkers. Hij woonde in Den Haag, en moest van de Duitsers gedwongen arbeid verrichten in IJmuiden. Inmiddels heb ik zijn overlijdens advertentie gevonden.

De kameraadschap blijkt uit onderstaande krantenberichten die te vinden zijn op de website www.cbg.nl (het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag).

19440327 Drie berichten CBG.JPG

 

Bij het bombardement op de Schnellbootbunker waren 8 slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit te betreuren. Bij de Kriegsmarine vielen 12 doden en bij de FLAK (Flugzeug Abwehr Kanone) vielen 7 doden naast een aantal vermisten. Bron: Oorlogsstorm over zee en Havens. IJmuiden 1939-1946 van Ger van der Burg,hoofdstuk 23. De Dienst Identificatie en Berging (DIB) heeft een lijst opgesteld waarop aangegeven staat dat er op die dag 37 Duitse slachtoffers vielen.

De namen van de 8 Nederlandse slachtoffers zijn:

Cornelis Pat,   Josef Th. de Haan,   Frederikus Chr. Cottaar,   Klaas Sikkes,   Louis Nieuwenhoff,   Nitie Mardjan,   Cornelis Hof,   Cornelis Joh. van der Wateren.

 

Genealogische gegevens.

Nitie huwde 's-Gravenhage 27-07-1927 Pieternella van Oost, geboren Veere 12-08-1894, overleden. Dochter van Jan Pieter van Oost en Anna Pieternella de Graaff.